Glas

Nieuws

Teeltanalyse: tomatenteelt blijft achter

Tot en met week 6 lagen de plantingen van week 50 zeker 10% achter ten opzichte van vorig jaar, maar vorige week is die achterstand iets ingelopen, tenminste in Nederland. Daar telde men 3.000 à 3.400 joule voor week 7, in België was dat zo’n 1.000 joule minder en is er dus niets ingelopen.

De groei is redelijk goed te noemen, ook in de vroege teelten. Soms is de 6de tros iets zwakker, maar dat ligt aan het lichttekort in januari. Toen is de groei soms wat te hard gegaan, zonder dat het in de kop direct zichtbaar was. Dit had echter wel invloed op de tros die toen in aanleg was, waardoor die er nu iets zwakker uitgekomen is. De volgende trossen zijn gelukkig weer sterker.

Gasverbruik
Het gasverbruik lag met 1,2 à 1,4 m³ iets lager dan vorige week, het totaal aantal schermuren bedroeg 115 à 130 uren.  Er werd in vroege teelten toch al 8 à 9 liter /m² gedruppeld met 10 à 20% drain.

Op de jongere plantingen (na nieuwjaar) is de groei nog heel sterk, zodat hier nog hoge etmalen gedraaid werden (18,5 tot zelfs 19,5 graden Celsius in sommige gevallen).

Voldoende vocht afvoeren
Het is buiten al wat zachter en het kan zijn dat vandaag de buitentemperatuur zelfs tot 10 graden Celsius oploopt. Voor alle teelten met meer dan de 4de tros in bloei betekent dit, dat er een extra inspanning geleverd moet worden om voldoende vocht af te voeren. Tot nog toe werd een behoorlijk deel van het vocht quasi vanzelf afgevoerd via condensatie tegen het glas en zo naar de condensgootjes, maar dat zal nu niet meer volstaan. Er zal meer gelucht moeten worden dan voorheen om het vocht kwijt te raken.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Kijk voor meer teelttips over sturing in februari

 

 


Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.