Glas

Nieuws

Teeltanalyse: Eindelijk meer groei

De gewassen zijn behoorlijk opgeknapt ten opzichte van vorige week, vooral waar men verder is dan de derde trosbloei. Waar we eind vorige week nog te donkere gewassen zagen, omdat ze zo goed als op het tandvlees stonden, zijn de koppen nu weer groeizamer en blonder geworden.

We zien duidelijk sterkere scheuten, meer gewasvolume en een forse toename van de stengeldiameter. Gewassen die al met 4 à 5 trossen plantbelasting staan, hadden uiteraard ook deugd van het zonnetje, maar daar kon minder tempo op gemaakt worden omdat er al zoveel groeitomaten aan hingen.

Paars op de stengel
Jongere gewassen met amper plantbelasting staan soms zelfs wat te paars op de stengel. Hier moet dringend meer temperatuur op of het wordt allemaal te vet en straks te gevoelig voor Botrytis. Tempo maken nu, is ook dé uitgelezen manier om wat van de bloeiachterstand in te halen.

Etmaaltemperatuur
De etmalen zijn de voorbije week ook heel wat hoger uitgevallen met 18 à 19 graden Celsius voor gewassen tot ongeveer 3de tros bloei, terwijl nog grotere gewassen zich moesten beperken tot 17 à 17,5 graden Celsius. Vooral de gerealiseerde dagtemperatuur was hoger, zeker eind van de week toen het plots zachter werd buiten. Er diende dan ook gelucht te worden op deze gewassen om te beletten dat de kastemperatuur te ver boven 25 graden Celsius zou uitpieken. 

Kijk voor meer teelttips over sturing in februari.

 

Na een mooie dag ontstaat snel de indruk dat de groeikracht toeneemt, maar metingen tonen een genuanceerder beeld. Metingen ondersteunen soms de intuïtie, echter deze week brengt het je terug met twee voeten op de grond.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.