Glas

Nieuws laatste update:12 feb 2010

Nieuwtjes kijken op relatiedagen

Op de afgelopen Tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem stond het bijpraten centraal, maar toeleveranciers presenteerden er ook hun nieuwste producten en diensten.

Druppelvrij schermdoek
Schermdoekleverancier Ludvig Svensson introduceert H2no. Dit is een bewerking van het doek, die zorgt dat waterdruppels uitvloeien tot een waterfilmpje. Dit weerkaatst minder licht. In laboratoriumtesten was de lichtwinst 9 procent onder nagebootste zonnige omstandigheden. Bij diffuus licht, zoals op een bewolkte dag, lag de totale lichtdoorlatendheid nog altijd 5 procent hoger als bij een standaard doek.
De vorming van een waterlaagje heeft ook als voordeel dat het water dan in aanraking komt met de garens in het weefsel, zodat vocht wordt opgezogen en afgevoerd. Een droger doek vervuilt minder (minder algenvorming).

Een AC-folie ondergaat ook een behandeling om waterdruppeltjes uit te laten vloeien. Hugo Plaisier van Svensson: “Maar dat is een nabewerking die na een paar maanden is uitgewerkt. Deze tijdens de productie toegepaste technologie werkt nog steeds bij een proefscherm dat al drie jaar in een praktijkkas ligt.”

 

Mini

Grote wkk’s en warmtepompen zijn al bekenden in de tuinbouw. Op de beurs werden ook enkele kleine broertjes of zusjes gepresenteerd. Mertens brengt de Dachs mini-wkk onder de aandacht. Deze levert 5,5 kW elektriciteit en 15,5 kW warmte. Naast een veredelde cv-ketel die ook elektriciteit levert, ziet Ronnie Vos van Mertens ook toepassingen om ze bij te zetten in combinatie met een grote wkk. “Daardoor kun je die eerder op temperatuur, en dus in bedrijfstoestand, brengen.”

 

De Hoog techniek toonde haar mini-warmtepomp, om bijvoorbeeld een bedrijfsruimte te verwarmen (met teruggekoelde buitenlucht) tegen lagere kosten. Vooral bij meer afgelegen schuren zonder gasaansluiting, met alleen elektra, zijn de apparaten effectief in te zetten. Zelfs met vorst weten ze nog warmte te produceren. De getoonde motor had een vermogen van 4,3 kW.

Snel klikken

Reldair heeft snelle klik-koppelingen gemaakt voor haar luchtbevochtigingssysteem, waar veilig de 100 bar druk op te zetten is. Zonder moeren en knelringen aan te hoeven draaien kan veel sneller, en dus goedkoper, gemonteerd worden. Het is ook veel eenvoudiger, waardoor een teler het desgewenst zelf kan installeren.

Gloeilampvervanger

Ook Philips heeft led-vervangers gemaakt voor gloeilampen, bijvoorbeeld voor de aardbeienteelt. Er zijn diverse lichtspectra te leveren, waaronder een combinatielamp met rood en wit licht en een deel verrood.


Meer nieuwtjes, zoals een beglaasrobot, een automatische overgewaskar en een systeem voor zonnecellen,  zijn te vinden in weekeditie 7 van Groenten & Fruit actueel.

Foto

  • mini-wkk
  • klik-koppeling
  • led-lamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.