Glas

Nieuws

Kruishoutem combineert teelt tomaat en vis

Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) in Oost-Vlaanderen heeft via een combinatie van glasgroenteteelt met visteelt een oplossing gevonden om onder meer de kostprijs van groenten en fruit te drukken. Het PCG organiseert een reeks smaaktesten van vis die via het systeem gekweekt wordt.

Het PCG startte in 2007 een verkennende studie om na te gaan hoe tomaten en vis in één kas kunnen worden geteeld. "Uit dit project leerden we dat de combinatie visteelt en tomatenteelt mogelijk was. Na enkele makkelijk te verhelpen opstartproblemen slaagden we er in oogstbare vis te telen", aldus het PCG.

Proeven uitgebouwd
Toen naast tuinders ook de tuinbouwtoelevering geïnteresseerd was in de mogelijkheden werden in 2008 en 2009 twee praktijkproefopstellingen uitgebouwd.

Combinatie
"De motivatie om tomaten in combinatie met de vissoort tilapia te kweken kwam er door de stijgende productiekosten, de niet duurzame kwaliteit van vissen op zee en de steeds groter wordende behoefte aan consumptievis", verklaart Nico Vergrote, coördinator van het PCG.

Dubbel gebruik
De voordelen van het systeem zijn onder meer schaalvoordelen door het dubbel gebruik van infrastructuur en het herbruikbare afvalwater van de vissen dat zeer voedzaam is voor de tomaten.

Duurzaam
Sinds vorig jaar neemt het PCG ook deel aan het project "Aqua-Vlan" voor de grensregio Vlaanderen - Nederland dat als doel heeft schelpdier-, vis- en groenteteelt te laten uitgroeien tot een duurzame economische activiteit. Het PCG krijgt voor het onderzoek werkingsmiddelen van onder meer de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

Bron: Vilt/Belga

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.