Glas

Nieuws

Deens project combineert varkens met tomaten

Pig City heet het winnende ontwerp voor een innovatieve, milieuvriendelijke varkensstal die de varkensproductie combineert met het telen van tomaten. Eind 2012 moet het futuristische gebouw in Denemarken verrezen zijn.

De Deense varkenshouder Soren Hansen en de studente architectuur Nee Rentz Petersen sloegen de handen in elkaar voor het ontwerp van Pig City. Het systeem integreert een varkenshuisvesting annex slachthuis met enorme kassen voor de tomatenteelt.  De kassen komen in een verdieping boven de varkensstallen.  De mest die vrijkomt bij de productie van de varkens wordt door middel van vergisting en omzetting in stroom, warmte en water gebruikt voor de tomaten.

CO2-neutraal en geurloos
Volgens Hansen moet Pig City in een CO2-neutrale en geurloze varkenshouderij resulteren. "Bovendien elimineren we op die manier ook nog eens problemen als ammoniakvervuiling, het afzetten van mest en een hoog energieverbruik."
Er is ook een sociaal voordeel. Het project voorziet in jobrotatie, wat inhoudt dat het werk voor de werknemers afwisselender wordt. Omdat er ook een slachthuis aanwezig is, hebben de varkens geen last van stress tijdens het transport. Dat zou resulteren in een betere vleeskwaliteit.

In 2011 bouw van start
Pig City krijgt een omvang van 2 hectare. De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met het Deense Realdania, een stichting voor bevordering van de stedenbouwkundige en landschappelijke esthetiek. De stichting verleent ook financiële steun aan de realisering, die in 2011 van start moet gaan. "Pig City laat zien hoe tuinbouw gecombineerd kan worden met respect voor dier, mens en milieu zonder aan winstcapaciteit te hoeven inboeten", zegt mede-initiatiefneemster Nee Rentz Petersen.
Milieu- en dierenrechtenorganisaties in Denemarken zijn heel erg te spreken over het initiatief.

Bron: vilt.be

 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.