Glas

Nieuws 1 reactie

DPA: 'Afzetbundeling beslissende fase in'

De gesprekken tussen telersverenigingen over bundeling van hun afzet gaan een beslissende fase in. Volgens Hans van Es, directeur van de koepel van afzetorganisaties DPA, komt snel duidelijkheid over de haalbaarheid. Een ommezwaai naar een gezamenlijk veilmodel noemt hij voorbarig.

Volgens Van Es moet snel duidelijkheid komen over de haalbaarheid van de associaties van producentenorganisaties (APO’s). De telersverenigingen in de APO-paprika en APO-komkommer zullen snel de knoop doorhakken, verwacht Van Es. "Binnnen een tot twee weken valt een besluit." De koepeldirecteur ziet APO’s wel zitten voor promotie en kwaliteit, maar niet direct voor gezamenlijke afzet. Onder druk van de telers is de haalbaarheid onderzocht en zijn plannen opgesteld, maar de ontwikkeling is complex en moeizaam en er lijkt verdeeldheid.

Voorbarig
Met de steun van komkommercollectief K8 voor plannen die opgaan voor collectief online veilen is dat nog niet door de afzetorganisaties gesteund, stelt Van Es. "De mensen in K8 vertegenwoordigen de telersverenigingen niet. Dat is particulier initiatief van telers. In het APO-bestuur is dit nog niet eens besproken. Het lijkt me dan ook wat voorbarig."

Veilstrategie
De betroffen telersverenigingen Coforta (The Greenery), BGB en Verdirect.nl willen niet reageren op de veilstrategie van K8. Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, kan een veilstrategie ook tot de gewenste samenwerking leiden. "Het is aan de telersverenigingen om te beslissen of dat gebeurt via een APO of veiling." Eerder sprak Van Ruiten zich duidelijk uit voor APO-vorming in Nederland.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Welles

    Ongelooflijk dat een overkoepelende organisatie van onze afzetorganisaties roept dat ze het niet zien zitten om gezamenlijk afzet te regelen!!

    Wat een waardeloze, klungelige organisatie die DPA!!!! Onze afzetorganisaties moeten nu meteen de geldkraan naar de DPA VOLLEDIG dichtdraaien!!. Ik zal in ieder geval de mijne daarop aanspreken!

    Wat doet de DPA eigenlijk behalve ons geld opmaken?Of registreer je om te kunnen reageren.