Glas

Nieuws

BIO 1020 overtuigt tegen trips

Uit onderzoek van Wageningen UR glastuinbouw blijkt dat de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52 (V275) die in het middel BIO 1020 zit, een goede werking heeft tegen trips.

Een bodembehandeling met BIO 1020 van Bayer Cropscience laat een significant effect zien op de ontwikkeling van de aantallen larven en volwassen tripsen. Dit effect komt tot stand doordat het bodemstadium van trips, de poppen, effectief worden bestreden door BIO 1020. Afhankelijk van de teelt(methode) kan het middel voor de bestrijding van tripsen worden ingezet, concludeert Wageningen UR glastuinbouw.

Door de bovenlaag mengen
Voor een effectieve bestrijding van tripspoppen moet het middel in de bovenlaag van het substraat worden aangebracht. Oppervlakkig inmengen of aanbrengen op slechts enkele centimeters diepte met een dun laagje compost of potgrond is de beste methode. De dosering is 50 tot 100 kilo per hectare.

Opzet van de proef
In het onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw te Bleiswijk is substraat in bakken met BIO 1020 behandeld, naast een onbehandeld object. Daarna zijn de bakken in een kooi geplaatst en werden er paprikaplanten op gezet. In elke kooi zijn vervolgens een bekend aantal volwassen tripsen los gelaten (zie foto). Op deze planten konden de tripsen zich vermeerderen en kon er zich een populatie opbouwen.
Na enige tijd zijn de planten verwijderd en zijn nieuwe, schone planten in de kooien geplaatst. De infectiebron voor deze planten bestond uitsluitend uit de populatie poppen die zich nog in de bodem bevond. Door de tripsen te gaan tellen op de nieuw geplaatste planten was het mogelijk om de effectiviteit van de bodembehandeling met BIO 1020 te toetsen.

Bron: Bayer Cropscience - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.