Glas

Nieuws 6 reactieslaatste update:8 feb 2010

‘2010 zal nog geen verschil maken’

Dit jaar zal het telers en handel naar alle waarschijnlijkheid nog niet lukken om een vuist te maken in de keten.

Dat blijkt uit de verschillende reacties tijdens de bijeenkomst van afgelopen donderdag (3 febr) in Nieuwegein, georganiseerd door Foodlog. Daar werd door naar schatting honderd aanwezigen gediscussieerd over de problemen in de afzet onder leiding van Dick Veerman, oprichter van Foodlog.

Verdeeldheid nog groot
Rabovoorman Fred van Heyningen was een van de aanwezigen en kreeg tweemaal het woord. “Ik heb onlangs op bijvoorbeeld Fruit Logistica weer gesproken met de aanwezige afzetorganisaties, maar ik krijg van iedereen weer een ander verhaal te horen over problemen en oplossingen van de afzet in de tuinbouw. De verdeeldheid is nog erg groot.”

Sector technisch failliet
Van Heyningen had eerder in een interview aangegeven dat er in de tuinbouw bedrijven zijn die technisch al failliet is. Volgens hem worden de problemen veroorzaakt door het gebrek aan marketing en de huidige afzetstructuur. “Het zal niet lukken om één blok te vormen, maar drie of vier samenwerkingsverbanden moeten er echt wel komen. Groepeer je als tuinders. Dat is een taak die de tuinders zelf moeten oppakken. Ondanks de inspanningen van banken of voormannen, zullen jullie het uiteindelijk zelf moeten doen. Ga er met elkaar voor staan”, sprak hij de aanwezigen toe.

Concentreren
Hij benadrukte dat de Rabobank ervan overtuigd is dat de sector uit de crisis zal komen, mits er manieren worden gezocht om het aanbod  en de handel te concentreren. Een sanering zal onvermijdelijk zijn. De hoeveelheid areaal die zal verdwijnen, hangt af van de snelheid waarmee bundeling tot stand zal worden gebracht.  “Het jaar 2010 zal nog geen verschil gaan maken. Daarvoor lopen de meningen nog te veel uiteen.” Van Heyningen heeft er nog geen zicht op hoeveel hectare zal afvallen.Bron:gfactueel.nl  -  Auteur: Esther de Snoo

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Jan Peter van Doorn schreef op foodlog zijn impressie: <>

 • no-profile-image

  R. Welles

  Ik ben het met die uitspraken van van Heyningen eens!
  Laat ik het zo zeggen:

  Het gaat nog niet slecht genoeg om de neuzen 1 kant op te krijgen! Dit gebeurt pas nadat de eerste 25% -30 % afvalt waarna de overige 75-70% dusdanig verzwakt zijn dat ze het wel eens (zullen moeten) worden!

  IN eerste instantie zullen WIJ als telers het per produktgroep op moeten pakken, zoniet dan zal er niets gebeuren en gaan de huidige afzetorganisaties met eigen handelstak gewoon door met geld verdienen aan ons produkt!

 • no-profile-image

  joost

  waarom moet er bij de greenery dan gekozen worden tussen t of p dan krijg je juist nog meer partijen
  is dit niet iets voor de rabo om daar wat tegen te doen volgens mij zijn zij de huis bankier dus zullen ze ook wel iets te vertellen hebben.

 • no-profile-image

  R. Welles

  de greenery is slim, door deze keuzes aan te bieden houden ze in ieder geval hun leden binnenboord!
  Immers ze hebben ook een handelsbedrijf dat geld verdient ten koste van de (eigen) producenten.

  Zolang de leden het eens zijn met 1 van de keuze-opties zullen ze lid blijven.
  Vandaar:

  '' 2010 zal nog geen verschil maken''.......

 • no-profile-image

  kustlander

  Ach of het slim is,, dat zal de tijd leren. Het P&T model is alleen maar opgezet om de hoge eigendunk van enkele telersverenigingen te bevestigen. Het is om de grote mannen te paaien en binnenboord te houden ( levert tenslotte weer een extra GMO omzet op) Deze partijen zijn dankzij de GMO innig met elkaar getrouwd maar gaan al jaren stiekem vreemd,,,,,

  Wat mij steeds weer stoort aan dit verhaal is dat nog steeds niet duidelijk is wat dit verhaal gaat kosten en wie wat gaat betalen.

  1 voorbeeld;
  Zo zijn de transportkosten totaal niet inzichtelijk. Lokale transporteurs staan te springen om voor hele scherpe prijzen te gaan rijden maar nee ,, de transporttak van TheGreenery werkt in 2010 met staffeltarieven die voor de eerste 4 pallets gemiddeld 15% hoger liggen dan in 2009!

  Maar wie weet hoe een koe een haas vangt,,, 10% afvallers door de varkenscyclus, 10% slechter weer, 10 % minder last van Spanje, wij 10% betere kwaliteit, 10% minder speculeren en 10% sneller verkopen, 10%lagere kosten bij onze "afzet" organisatie ( ja,, echt!),,,

  Ik wil niet veel zeggen, maar wat is tegenwoordig nou 10%??
  Blijft het alleen nog jammer dat de 3 grootste verliezers van 2009 in 2010 kiezen voor kwantiteit ipv kwaliteit. ( toevallig ook T Teler?) En dat ze de lichtpuntjes ( gele paprika en cocktail tomaat) van 2009 dit jaar ook om zeep helpen!
  De geschiedenis blijft zich herhalen,, en dat is maar beter ook!

 • no-profile-image

  Westlander

  Nee de t-telers (paprikaNL) kiezen niet voor produktie maar juist voor hogere kwaliteitseisen .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.