Glas

Nieuws

Ontwerp kas aanpassen aan locatie

Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelt een concept voor een zogenaamde ‘adaptieve kas’, waarbij overal op de wereld kassen ontworpen kunnen worden die beter zijn aangepast aan lokale omstandigheden en beperkingen.

Beschermde teelten bieden wereldwijd perspectief voor voldoende, veilige en duurzame voedselproductie. De productie van voedsel in een kas, of het nu gaat om een glazen kas, een plastic tunnelkas of een netkas, biedt  kansen als het gaat om het beperken van het gebruik van energie, water, nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen.
Om er succesvol in te kunnen telen, moet de kas afgestemd op lokale omstandigheden, zoals klimaat, markt, lokale infrastructuur en de beschikbaarheid van voldoende water en energie Verder moet de kassenbouw afgestemd worden op de beschikbare financiële middelen en de arbeid.

Optimalisatie
Wageningen UR Glastuinbouw heeft nu een gereedschap ontwikkeld waarmee de constructie-parameters en de inzet van bronnen kunnen worden geoptimaliseerd. Met deze tool voor de ‘adaptieve kas’ zijn kassen te ontwerpen die beter aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en beperkingen.

Bron: Groenten & Fruit - Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.