Glas

Nieuws

Ondanks sneeuw toch prima week in tomaat

Met uitzondering van de sneeuwbuien hadden we een prima week achter de rug met toch een 1.800 joule in het binnenland en langs de kuststroken zelfs iets meer.

Dankzij het zonnetje dat toch meerdere dagen scheen, kon men de vereiste etmalen halen van minimum 17 à 18°C in geënt / getopte planten en zelfs 1 à 2°C meer voor 1 op 1 geënte planten. 

Jonge planten met inhoud
De kwaliteit van het jong plantmateriaal is over het algemeen behoorlijk en voldoende op kleur. Er is dus genoeg droge stof aangemaakt.  De plantjes hebben niet alleen meer inhoud, ze zijn ook wat meer gedrongen en steviger dan vorig jaar.  De eerste tros zit bij geënt / getopte planten vaak ook een blad hoger dan vorig jaar en is daardoor iets sterker aangelegd.  In de vroegste plantingen van eind november bloeit de eerste tros intussen, in de plantingen van begin december hangt hij er al helemaal uit.

Herfstteelt
Door een grotere aanvoer (laatste rijp gemaakte tomaten uit doorteelten en eerste producties van herfstteelten) is de prijsvorming deze week wel wat onder druk gekomen. Het koude weer zet de consument niet aan tot het eten van tomaten, terwijl in veel landen de wintervakantie al begonnen is.  Inkopers hebben het dan moeilijker om de nodige hoeveelheid tomaten in te schatten en kopen  voorzichtiger in.  Meestal neemt de vraag wel toe met kerstmis en de verwachting is dus dat de prijs weer zal aantrekken komende week. De uiterlijke kwaliteit is in de meeste gevallen zeer goed, alleen is de doorkleuring wat bleker of trager verlopen door de huidige koudegolf.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk hier voor meer teelttips in december:

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.