Glas

Nieuws 3 reacties

NMa vermoedt kartelafspraken bij paprika

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in Den Haag vermoedt een kartel in de paprikasector. Ze heeft de bedrijven die het betreft deze week haar bevindingen in een rapport gestuurd.

De betrokken bedrijven krijgen nu de gelegenheid om mondeling of schriftelijk op de rapporten te reageren. Volgens een woordvoerder van de NMa is dit een van de eerste stappen in een proces dat nog lang kan duren, eer er overtredingen worden vastgesteld en er dus daadwerkelijk boetes worden opgelegd. Voor bedrijven kunnen de sancties oplopen tot maximaal tien procent van de wereldwijde omzet. De NMa viel eind juli 2009 bij een aantal bedrijven die actief zijn in de groente en fruit onaangekondigd binnen en onderzocht er de administratie.

Groot aandeel in productiewaarde
De NMa kan niet zeggen naar welke of naar hoeveel bedrijven de rapporten de afgelopen dagen zijn opgestuurd. Wel geeft ze aan dat het gaat om bedrijven die ervan vermoedt worden in de periode 2006 - 2009 verboden afspraken te hebben gemaakt. "Het kan dan gaan om prijsafspraken of om afspraken over verdeling van de markt, of allebei", aldus een woordvoerster. De kartelwaakhond zegt dat de bedrijven waartegen rapport is opgemaakt een groot aandeel van de totale productiewaarde (400 miljoen in 2008) van paprika's in Nederland vertegenwoordigen.

Lees meer over deze NMa-zaak in de editie van GFactueel van dinsdag 21 december.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van Dijk

  triest dit, heel triest. De hele paprikasector is dusdanig uitgekleed dat er geen euro valt te halen. Als de heren nu eens informeren bij de rabobank hoe de paprikasector er voor staat, dan denk ik dat ze ook wel doorhebben dat dit echt te absurd voor woorden is!

 • no-profile-image

  kustlander

  het heeft helemaal niks te maken met goede of slechte jaren,, wees niet bang, de rest zal volgen!

 • no-profile-image

  @ van dijk

  En als er nou blijkt dat die bedrijven hebben afgesproken om met zn alle de tuinders minder uit te betalen??

Of registreer je om te kunnen reageren.