Glas

Nieuws

Meer steun voor aardwarmteprojecten nodig

Een groot aantal organisaties waaronder de provincie Zuid-Holland, het Platform Geothermie, gemeenten en de Rabobank hebben een manifest opgesteld waarin ze de overheid oproepen om de realisatie van aardwarmteprojecten meer te ondersteunen. Het manifest is gestuurd naar Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Innovatie en Landbouw.

Andere ondertekenaars zijn gemeenten Brielle, Den Haag, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en de gemeente Westland. Ook LTO Noord Glaskracht, het PT, Eneco, E.on Benelux, Essent en Hydreco hebben het ondertekend.

MEI-regeling
In het manifest wordt een aantal beperkingen van de huidige regelingen gericht op de ondersteuning van aardwarmte aan de orde gesteld.  In het manifest wordt onder andere aangegeven dat de MEI-regeling een incidentiele regeling is, een structurele regeling zou beter zijn. Verder geeft de MEI-regeling een subsidie van maximaal 1,5 miljoen, echter hiermee ontvangen goedkopere ondiepe boringen relatief de hoogste subsidie, maar de ondersteuning van duurdere, diepere boringen kunnen kosten efficiënter zijn.

Garantieregeling
Verder juichen de partijen de plannen van het kabinet toe om in de SDE+-regeling ook aardwarmteprojecten toe te laten. Ook geven de twaalf organisaties aan dat de garantieregeling te streng is. Zo is de premie met 7 procent van de investering te hoog en de verzekering op de zogenoemde P-90 waarde wordt als stringent ervaren.

In Zuid-Holland zijn tot nu toe circa 40 opsporingsvergunningsaanvragen voor aardwarmte ingediend. Vijf projecten zijn binnen de provincie inmiddels gerealiseerd of in uitvoering. Het gaat om vier projecten in de glastuinbouw en het andere project betreft een aardwarmteproject in Den Haag.

Lees hier het manifest ter bevordering van geothermie dat is verzonden naar het ministerie van EL&I.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.