Glas

Nieuws

Komkommers telen met 70% minder energie

In de Venlow Energy Kas op het Innovatie en Democentrum (IDC) in Bleiswijk is in een herfstteelt komkommer zo’n 70% aan gas bespaard ten opzichte van een traditionele teelt.

De herfstteelt komkommer heeft volgens onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw een productie gehaald van 21 kilo (53 komkommers), met 3,2 kuub gas. Het project wordt uitgevoerd in het kader van Kas als Energiebron. PT en EL & I financieren het onderzoek.

Speciaal gecoat glas
De Venlow Energy Kas heeft de eerdere FlowDeckKas vervangen. De kas is gedekt met een nieuw type isolatieglas. Het kasdek bestaat uit twee lagen glas, waar per kant een AR-, NIR- AR- en een AR-coating op het basisglas is aangebracht. Dankzij de betere isolatie en de grote hoeveelheid licht in de kas kan op het gebruik van aardgas worden bespaard zonder productiederving.

Geen minimumbuis
Op 5 augustus is in deze kas een herfstteelt met hogedraadkomkommers gestart die 15 november werd geruimd. Er is geen gebruik gemaakt van een minimumbuis, wel van buitenluchtaanzuiging via een Regain-unit. Wageningen UR Glastuinbouw heeft metingen gedaan aan het gewas, het kasklimaat en het energieverbruik.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.