Glas

Nieuws 1 reactie

'Haal een hark door die overlegorganen'

"Ik begrijp geen hout van al die overlegorganen in de tuinbouw", zo gaf Ard-Pieter de Man, gastspreker op de ledenbijeenkomt van LTO Noord Glaskracht vorige week aan. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De hoogleraar gaf vorige week een lezing over samenwerking in de glastuinbouw. Hij heeft de samenwerkingsvormen in de tuinbouw nader bekeken, zo keek hij onder andere nauw naar Promiment.

'Te veel mensen met te veel tijd'
Een van zijn conclusies die middag op de ledenbijeenkomst was dat het 'middenveld in de sector ondoorzichtig is'. "Er zijn veel te veel clubjes en praatgroepen. Ik begrijp geen hout van al die overlegorganen. Daar moet echt de hark eens doorheen." Te veel overlegorganen werkt volgens hem stagnerend. "Iedereen moet een ei leggen en dat duur allemaal veel te lang." Volgens De Man zijn er te veem mensen met te veel tijd in de sector die in al die overlegorganen in de tuinbouw willen zitten.

Samenwerken voor nieuwe markten
De Man gaf aan dat een samenwerkingsvorm zoals in telersverenigingen een van de mooiste samenwerkingsverbanden is die hij ooit heeft gezien. Hij vindt Prominent een goed voorbeeld, die club heeft hij bestudeerd. Deze telersvereniging vindt hij erg gericht op vernieuwing en innovatie. De Man ziet echter te veel samenwerking in de glasgroentesector die is ingegeven uit noodzaak of zwakte (bijvoorbeeld om intern een probleem op te lossen). Veel beter is om een andere, positievere aanleiding te hebben zoals kansen in de markt benutten. “Dus een samenwerking aangaan omdat die toegang geeft tot nieuwe markten. Ga niet samenwerken omdat de marges slecht zijn, want twee keer niks is nog altijd niks”, hield hij de aanwezigen voor.

Lees meer hierover in GFactueel van dinsdag 7 december.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen


Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo Brakeboer

    Klinkt goed, maar het is allemaal wel erg vrijblijvend wat de professor hier vertelt. Ik zou weleens willen weten welke nutteloze overlegorganen hij in het vizier heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.