Glas

Nieuws 3 reacties

Groei glasbedrijven door extra schulden

Bij glastuinbouwbedrijven blijkt de gemiddelde omvang van het bedrijf alleen duidelijk toegenomen te zijn bij de groep bedrijven waar de toename van de schuld meer dan 100% was.

Uit LEI-onderzoek blijkt dat glasbedrijven met een schuldtoename (toename vreemd vermogen) van 20 tot 100% gemiddeld veel minder zijn gegroeid. Bedrijven die hun schuld (met meer dan 20%) hebben zien oplopen, zijn gemiddeld groter dan de bedrijven die qua hoogte van de financiële schuld weinig toename of een daling kennen.
Iets meer dan 50% van de glastelers heeft het vreemd vermogen met meer dan 20% zien stijgen.

De toename van de schuld hangt samen met het doen van investeringen en met de hoogte van het inkomen. De toename van de schuld is in de glastuinbouw 90% en de toename van de investeringen 76%. Het inkomen in de laatste jaren was duidelijk negatief op bedrijven met een forse schuldtoename. Glasbedrijven met minder schuldtoename, of een daling van de schuld, kenden de laatste jaren wel een positief inkomen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lezer

  Met alle cijfers op een hoop kun je moeilijk conclusies trekken. 'Het inkomen in de laatste jaren was duidelijk negatief op bedrijven met een forse schuldtoename' zal wel slaan op de mega-bedrijven die met steun van de Rabo zijn ontstaan. Toch gaat Rabo onverdroten verder met het financieren van dit soort bedrijven. Terwijl hun inkomen negatief is - maar door de bank in de benen worden gehouden - moeten de kleinere telers het onderspit delven. Is dat het ondernemen anno 2010?

 • no-profile-image

  F.T.P.

  eh,ja,dat is namelijk al jaren zo,dat is in jaren 90 ingezet,en zo lang de rabo winst blijft maken en af kan schrijven op sale en lease back constructies,(belastingvoordeel)dwz de belastingbetaler betaald de helft van de investering,en haar eigen geld bij die bedrijven kan weg zetten (waar ze op euribor mss1% voor krijgen)voor 6% en hoger,en de toeleveranciers met hun leveranciers verzekering(ook rabo),gebruikt kunnen worden als rekeningcourant,dan zal dat zo blijven

 • no-profile-image

  lezer

  En ik in mijn naïviteit maar denken dat de Rabo het tuindersbelang diende. Temeer daar Rabo vorig jaar nog deemoedig erkende dat financiering van megabedrijven toch niet de weg was. Maar het eigenbelang staat dus dik op nummer één.

Of registreer je om te kunnen reageren.