Glas

Nieuws

Effectief tomaten inpakken met robot

DC Prominent, de verpakkingslocatie van telersvereniging Prominent, en automatiseerder WPS Horti Systems zijn begonnen om gezamenlijk te onderzoeken of kleinverpakte tomaten volautomatisch in een grotere omverpakking zijn te plaatsen. Een robot in een beveiligde kooi moet dan de taak van menselijke inpakkers overnemen.

Kleinverpakkingen met tomaat in een grotere verpakkingeenheid plaatsen, zoals een doos of krat, is tot nu toe nog mensenwerk. Met conventionele mechanische systemen blijkt automatisering niet goed te realiseren.
WPS Horti Systems heeft er alle vertrouwen in dat dit met een industriële robotarm wel gaat lukken. Bas van Eerdt: “Bestaande technieken zijn daarvoor te statisch, en kunnen slechts langs twee assen bewegingen maken. Een robot heeft 6 assen waarlangs hij kan bewegen. Hij maakt ook veel subtielere bewegingen, zodat hij flexibel met verschillende soorten verpakkingen overweg kan.”
 
Specifieke tuinbouwtoepassing
Robots op zich vormen een vrij universele techniek. Het is juist de specifieke tuinbouwtoepassing die om een apart ontwikkelingstraject vraagt. Van Eerdt: “Bijvoorbeeld de gripper. Hoe kun je die robothand maken zodat hij het product vastpakt zonder het te beschadigen?”
Ook de combinatie met cameratechnieken speelt een belangrijke rol. De camera’s moeten het product controleren, zodat er niet alsnog personeel nodig is om te kijken of het juiste resultaat is bereikt. De visuele beoordeling met camera’s checkt bijvoorbeeld of de verpakkingen goed zijn dicht geseald, of het etiket er op zit, en of dat etiket goed is geprint.
Die cameracontrole gebeurt voordat de verpakking wordt opgepakt door de robotarm.  de robot moet gecombineerd worden met de camera techniek om de mens te kunnen vervangen, aangezien de mens tijdens het inpakken ook deze kwaliteitscontrole uitvoert.
 
Gezamenlijk avontuur
“Je gaat als inpakbedrijf en automatiseerder een gezamenlijk avontuur aan. En het is kenmerkend voor een avontuur dat je niet weet wat er allemaal op je pad komt.” Dat laatste kunnen onverwachte hindernissen zijn die eerst opgelost moeten worden, maar aan de andere kant blijkt robotisering naast de uitgespaarde menselijke handeling vaak ook andere toegevoegde waarde op te leveren.
 
Slim integreren
Bij DC Prominent staan 16 inpaklijnen, waar bij een deel daarvan een robot is in te zetten. Voorlopig is alle inspanning gericht op het implementeren van een robot die de gewenste handelingen goed en volautomatisch verricht. Het onderzoek- en testtraject daarvoor, met diverse testopstellingen en een praktijkproef in het productieproces van DC Prominent, zal medio 2011 afgerond worden.
In een opvolgend stadium wordt gekeken hoe de robots op het bedrijf samen zo slim mogelijk te integreren zijn.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.