Glas

Nieuws 1 reactie

Eerste kilo geoogst bij Nieuwe Telen Tomaat

Bij het Improvement Centre in Bleiswijk is op 15 december de eerste kilo tomaten geoogst van de proef, waarin bij een belichte teelt Het Nieuwe Telen wordt toegepast.

Het doel van de proef is om met 30% minder energie een standaardproductie van 80 kg/m2 te behalen. In de proef staan tomaten van het ras Komeett, die op 24 augustus zijn gezaaid en op 7 oktober zijn geplant met een stengeldichtheid van 2,5 st/m2.

In de proefafdeling hangt hybride belichting, bestaande uit twee strengen Led (totaal 82,5 µmol/m2) en SON-T lampen (111 µmol/m2). De warmte inbreng van het licht is beperkt. Dit wordt niet aangevuld met extra buisgebruik, maar door meer schermuren.

Met de ontvochtiging (9 m³/uur) wordt getracht  op ieder moment de streefwaarden te behalen. Momenteel is dit in de voornacht een VD van 1,5, in de nanacht 2,5 en in de middag 4.

De proef is een gezamenlijk initiatief van Improvement Centre en Wageningen UR Glastuinbouw en wordt ondersteund door het ministerie EL&I en het PT in het kader van het programma 'Kas als Energiebron'.Bron:Groenten & Fruit - Auteur -Herma Enthoven

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  de Erp B.V.

  Heel mooi als dat gerealiseerd kan worden.
  Zou het wel eens willen zien.
  Vooral omdat ik heel erg bij de ontwikkelingen bij de tomatenteelt altijd betrokken ben geweest b.v. CO2 enz en het nu nog ben.
  De groeten Jan Laurense

Of registreer je om te kunnen reageren.