Glas

Nieuws

ClimecoVent nog niet economisch rendabel

Vochtbeheersing met buitenluchtaanzuiging via de ClimecoVent regain-unit bespaart aanzienlijk op het gebruik van gas, maar de techniek is nog te duur om bij de huidige energieprijzen economisch rendabel te zijn.

Uit monitoring door Wageningen UR Glastuinbouw, bij Kwekerij de Grenspaal in Wellerlooi van de tomatentelers Noud en Roy Steegh, blijkt dat het aardgasverbruik dankzij het systeem aanzienlijk teruggebracht kan worden. De tomatenproductie bleef daarbij vrijwel gelijk. Wel nam het elektriciteitsverbruik substantieel toe. Met energieprijzen van 2010, rond 0,20 €/m3 gas en ± 0,07 €/kWh , kan de investering in het ClimecoVent-systeem volgens het door door PT en EL&I gefinancierdede onderzoek niet tijdig worden terugverdiend.

Buitenluchtaanzuiging
Bij het ClimecoVent-systeem wordt de aangezogen buitenlucht via luchtslangen de kas in geblazen. De aangezogen (droge) buitenlucht kan worden  verwarmd met de afgevoerde kaslucht. Vervolgens wordt de buitenlucht actief met kaslucht gemengd. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid in de kas naar beneden gebracht. Ontvochtigen door droogstoken met de buis en ramen op een kier is daardoor niet meer nodig en dat bespaart energie. Bij gebruik van ClimecoVent is een dubbelscherm mogelijk dankzij de goede vochtregeling en dat levert extra energiebesparing op.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.