Glas

Nieuws

Almeria heeft ook last van de kou en sneeuw

Hoewel in Almeria het zonnetje schijnt begint ook daar de tuinbouw flink last te ondervinden van de sneeuw in Europa.

Niet alleen doordat de kou nu eenmaal méér uitnodigt tot het eten van snert en boerenkool dan van tomaat en komkommer, maar vooral door transportproblemen. Met 70 procent van de productie bestemd voor de export, blijft het noodzakelijke vervoer een zwak punt van deze uithoek van Europa.

Vrachtwagens vast
Door de overlast op de wegen van Midden Europa zitten veel vrachtwagens vast en komen met veel vertraging op hun bestemmingen aan. Juist in deze weken betekent dat dat de bevoorrading voor de feestdagen in de knel komt. De veilingen en cooperaties kunnen niet genoeg vervoer vinden. De grootste exportorganisaties zitten inmiddels met overvolle pakstations.

30 procent minder vrachtwagens in Almeria
De last van het extreme winterweer komt bovenop conjuncturele problemen waardoor de afgelopen jaren het vrachtvervoer al sterk was getroffen. Hoewel de crisis de tuinbouw niet zo zeer heeft geraakt, heeft de teloorgang van andere sectoren grote gevolgen gehad voor het transport. Vrachtwagens die vroeger naar het noorden trokken met tuinbouwproducten konden vaak ook voor de terugweg een vrachtje vinden met spullen die, bijvoorbeeld, voor de bouw waren bestemd. De krimpende markt voor het voervoer heeft daardoor dan ook het gevolg gehad dat van de eigen vrachtwagenvloot in Almeria maar liefst 30% is afgevallen in de afgelopen jaren.

Vervoer duurder, prijzen voor de tuinders gekelderd
De problemen die rond de feestdagen worden voorzien hebben voor de exportorganisaties het gevolg dat de prijzen voor het vervoer worden verdubbeld, van zo’n 2.000 naar 4.000 euro per wagen naar Nederland. Voor de tuinders geldt dat de pijzen, die dit seizoen zo goed begonnen, in de laatste twee weken ineens drastisch zijn gekelderd. Overigens, met name voor komkommer en tomaat.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Of registreer je om te kunnen reageren.