Glas

Nieuws

10.000 kg paprika weggehaald uit kas in Almeria

Volgens de agrarische bond COAG zijn bij paprikateler Angel Pérez uit Balanegra (El Ejido) in de nacht van 1 december tussen de 10.000 en 12.000 kg paprika´s weggehaald en ook nog eens 4.000 kg zodanig vernield dat ze niet op de markt zullen komen. Volgens COAG bedraagt de schade rond de 24.000 Euro, met de huidige goede opbrengstprijzen.

Het teeltbedrijf van Pérez is 13.000 vierkante meter groot en net als de meeste Spaanse telers woont hij niet op het bedrijf. De kas ligt precies naast de snelweg A7. De dieven deinsden er niet voor terug het plastic door te snijden aan de kant van de snelweg, in het zicht van het passerende auto´s. Pérez zegt “weerloos te zijn in deze situatie”. De naar zijn inschatting acht tot twaalf dieven zouden alle hulpmiddelen, zoals kisten, karretjes en een grote vrachtwagen bij zich hebben gehad.


Gewend aan diefstal
De tuinbouw in Almeria is intussen gewend aan kleinere en grotere diefstallen uit de kassen, maar 12.000 kg is wel aanzienlijk, zo geeft Antonio Moreno van COAG aan: “Die zijn niet voor de eigen consumptie, maar moeten ergens op de markt terecht komen”. Moreno roept telers op om elke vorm van diefstal aan te geven, zodat het voor de overheid inzichtelijk wordt hoe groot het probleem is. Hij vraagt van diezelfde overheid meer toezicht op het kassengebied van 25.000 hectare. In oktober werd nog een tomatenteler uit Nijar vermoord aangetroffen in zijn kas, nadat die tijdens zijn nachtronde op het bedrijf werd overvallen.


Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.