Glas

Nieuws laatste update:25 nov 2010

Zuiverste gietwater in onderzoek

Vandaag is de Demonstratiehal van Delft Blue Water geopend in Den Hoorn. In deze hal op het terrein van Afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder wordt op twee manieren van afvalwater bruikbaar gietwater voor de glastuinbouw gemaakt: met de nu gebruikelijke technieken en met een aantal vernieuwende technieken.

De tuinbouw heeft in warme zomerperiodes 12 duizend kubieke meter gietwater per uur nodig van hoge zuiverheid en met absolute leveringszekerheid, maar tegen niet te hoge kosten, schetst Guus Meis van LTO Noord Glaskracht. “We hopen dat Delft Blue Water met de nieuwe technieken dat kan gaan leveren. Maar voor tuinders geldt: ‘zien is geloven’.

Dreigende verzilting
Zoet water voor de glastuinbouw in het Westland komt nu uit het Brielse Meer ten zuiden en uit het  Rijnland.ten noorden van het Westland. Die bronnen zijn echter onder meer door dreigende verzilting in de toekomst niet gegarandeerd. Terwijl vanwege verscherpte regelgeving de glastuinbouw juist schoner water nodig heeft en dat niet meer zelf met bijvoorbeeld omgekeerde osmose kan maken.

Rendabel maken
De nieuwe technieken moeten het zuiveren van afvalwater tot gietwater rendabeler maken onder meer door een hogere doorloopsnelheid. Gekeken wordt naar verschillende mogelijkheden van leveren: zo schoon mogelijk water of water met bepaalde nutriënten er nog in. Dat laatste zou zuiveringswerk schelen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.