Glas

Nieuws

Virusresistentie doorbroken

De voorbije week zijn de planten thuis gebracht van de allervroegste niet belichte teelten. Dit zijn uiteraard uitzonderingen, die voor extra vroegheid gaan en daar wel wat ‘moeilijker’ telen voor over hebben.

Zoals elk jaar zijn deze vroegste planten meestal ook niet de sterkste planten die afgeleverd worden. Het lijkt alsof de plantenkwekers zich ook nog ‘op gang moeten trekken.’ Vooral bij een plantdichtheid van 20 koppen per m² (10 potten /m²) valt het plantvolume en de kracht van de 1ste tros wat tegen, ook al zit die tros op het 7de of 8ste blad.
Eigenlijk vinden we dit als voorlichter niet zo erg, want die eerste tros gaat er toch uit, net om meer volume en groeikracht te krijgen en vanaf eind december tempo te kunnen maken en blijven houden.

Bedreigingen
De huidige prijsvorming is niet eens zo geweldig, maar vergeleken met vorig jaar kunnen we niet ontevreden zijn. De belichtende telers die in de beginfase oogst zitten, klagen in elk geval niet. Aangezien de koude over een heel deel van Europa hangt, verwacht men niet zoveel verandering. Bovendien bereiken ons allerlei alarmerende berichten over Tuta absoluta, maar vooral over TYLC-virus uit landen rond de Middellandse zee, die er bepaalde regio’s echt bedreigen.

Resistentie doorbroken
Het is 4 tot 5 jaar stil geweest rond dit virus en men dacht er min of meer van af te zijn door het telen van immune rassen, maar nu blijkt die resistentie in de meeste gevallen doorbroken. Er zouden zelfs telerscoöperaties  zijn die een proces aangespannen hebben tegen zaadhuizen, omdat ze zich bedrogen voelen. Die zogenaamd resistente rassen bezitten immers niet dezelfde kwaliteiten als de vatbare, courante rassen en halen ook niet hetzelfde productiepotentieel.

De zaadhuizen kan echter niets verweten worden, telers zijn vooral gedesillusioneerd omdat er door de lagere productie niet optimaal geprofiteerd kan worden van de hogere opbrengsten.

Bron: InnoGreen - Auteur: Peter Stradiot

Peter Stradiot

Of registreer je om te kunnen reageren.