Glas

Nieuws 2 reacties

Verschuiving middelen in de teeltwisseling

Groot verschil met vorig jaar in Nederland, is dat er veel minder voor formaline gekozen wordt als ontsmettingsmiddel. Dit naar aanleiding van enkele schadegevallen bij het opstarten van de nieuwe teelt vorig jaar.

Een klein beetje formaline dat overblijft in een kas, kan immers voor veel schade zorgen door dampwerking in de volgteelt.  Het dient ook gezegd, dat er dit jaar meer en betere informatie van toeleveringsbedrijven komt, die betere alternatieven aanbieden.  Formaline is immers wel een uitstekende schimmel- en algendoder (schermdoek, goten, …), maar tegen virus- en bacteriebesmetting, werkt het niet. In dat geval kan men beter kiezen voor waterstofperoxide (handelsnamen o.a. Jet 5 in Nederland of Delgosan in België).  Waterstofperoxide is onschadelijk in de volgteelt, want het oxideert bij contact en ontbindt dan tot water en CO2.  De enige maatregel die je in acht moet nemen, is dat waterstofperoxide ten laatste 24 uur voor de nieuwe planten in de kas komen, wordt toegepast.  Zo ben je zeker dat het middel uitgewerkt en uitgedampt is om irritatie bij het planten te voorkomen.

Teeltplan 2011
De meeste telers blijven op hun teeltplan van vorig jaar, daar zit heel weinig verschuiving in.  Wie vorig jaar vroeg gestart is, herplant ook dit jaar begin december (dat is het merendeel van de Nederlandse tuinders !), zodat heel wat telers nu volop in de teeltwisseling zitten.
De middelvroege planters (eind december, begin januari) zijn nu in de fase van het rijp maken.  De kwaliteit blijft redelijk ook na het ethrellen.  Door de eerder zachte buitentemperatuur zijn er weinig problemen om de benodigde temperatuur te halen bij het rijp maken. Het zachtere weer maskeert momenteel ook de virusproblemen, die we bij koude toch telkens weer zien opdoemen.
De late planters (half januari en later), die met de huidige teelt doorgaan tot Kerstmis, dienen momenteel lage etmalen te realiseren, anders gaat het toch te snel of valt de uitgroei van de laatste trossen tegen.  Zo zijn er de voorbije week en de week ervoor etmalen gedraaid van 14 à 15 graden Celsius in geval van cocktail en 1 graadje hoger voor de iets grovere vruchten.

Phytophtora
In deze late teelten dient men naast Botrytis ook goed op te letten voor Phytophtora infestans (gewone aardappelplaag), dat soms in een klein hoekje begint (onder een kapot raam of een raam dat slecht sluit, onder een lekkend schermdoek, enz…) maar als een lopend vuur door de kas kan gaan (zie foto), zeker bij hoog vocht en bij kouder ingestelde temperaturen. Altijd behandelen, al is het maar plaatselijk.

Verder in teelttips:
- Instellingen belichte teelt
- Problemen bij jonge planten

Kijk hier voor meer teelttips in november.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)


Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thomas Kern (Brinkman)

  Genoemde middelen zijn in Nederland (en België) sinds enkele jaren niet meer toegelaten als desinfectiemiddel voor de tuinbouw. “Waterstofperoxide” als grondstof heeft nooit een toelating gehad. Voor desinfectiemiddelen in de tuinbouw (doden van plantpathoge bacteriën, schimmels en virussen) is een toelating als gewasbeschermingsmiddel vereist. Hier voldoet sinds jaren slechts één product aan: Menno clean.

  Het adviseren en gebruiken van overige producten is niet legaal.
  Naast het feit dat gebruik hiervan illegaal is, kan het ook extra's risico's met zich mee brengen voor de gebruiker.

 • no-profile-image

  Cor Poppe Benfried b.v.

  Sinds vorig jaar is er de biocidelijst op de CTB site daarop staat VirkonS . Dit internationale ontsmettingsmiddel is het top product voor desinfectie in glastuinbouw maar ook in de veehouderij. Virkon S is licht tolerant voor organisch materiaal en heeft een korte kontaktijd. Dit in tegenstelling tot Menno Clean voor schimmels kontakttijd 16 uur!!!
  PH van water moet lager zijn dan 4,5. Kortom ieder product heeft voor en nadelen en de manier van toepassen bepaald succes. Laat u goed adviseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.