Glas

Nieuws

Verhagen: Tuinbouw zorgt voor ‘spin’

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hecht grote waarde aan de tuinbouw als topgebied voor de Nederlandse economie. Hij ziet met name de glastuinbouw als een van de sectoren waar het relatief schaarse geld uit het regeerakkoord ‘een enorme spin’ kunnen krijgen.

Verhagen was vandaag op werkbezoek bij orchideeënbedrijf Ter Laak in Wateringen. Hij sprak er met vertegenwoordigers van Greenport Nederland over een mainportagenda voor de tuinbouw. “Ik zie de tuinbouw als een voorbeeld voor mijn nieuwe ministerie”, aldus Verhagen. “Hier komen economische zaken, landbouw en innovatie al langere tijd samen.” Met name het streven naar internationalisering en naar het toepassen van nieuwe duurzame technieken zou in de tuinbouw die genoemde ‘spin’ oftewel een vliegwieleffect, teweeg kunnen brengen.

De minister gaf aan dat zijn ministerie een cruciale rol speelt in het ter beschikking stellen van geld voor innovatie aan vooruitstrevende bedrijven en voor het open houden van de grenzen voor hun producten. “Maar we moeten ons ook bewust zijn van de kwetsbaarheid van de sector voor kleine kostprijsverhogingen die al problemen geven in combinatie met prijsschommelingen op de afzetmarkt. Het is goed dat de Greenports, die in de tijd dat ik nog fractievoorzitter van het CDA was nog met elkaar concurreerden, nu landelijk werken.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer


Of registreer je om te kunnen reageren.