Glas

Nieuws

Verdere verzwakking tomatengewas dreigt

Het is inmiddels koud, nat en nog donkerder geworden en dat blijft nog even zo. Dat betekent dat het klimaat weer in de kas gemaakt moet worden. Verdere verzwakking van het gewas dreigt wel, dus kijk uit met te hoge etmalen.

Met ongeveer 2.200 joule zaten we afgelopen week toch weer onder de meerjarige gemiddelde lichtsom. Het was extreem zacht weer voor de tijd van het jaar, met een gemiddelde etmaalbuitentemperatuur van bijna 12°C. Hierdoor lag het gasverbruik wat lager op 0,8-0,9 m³. Gemiddeld werd er 8 l /m² aan water gegeven in niet geëthrelde teelten.

Ethrel
Ten opzichte van vorig jaar is de grofheid iets fijner en hangen er wat meer kniktrossen. De uitgroei kost daarom al gauw 3-5 dagen meer dan gepland. Bij 3 of meer trossen zullen niet alle tomaten rijp worden en belandt er een gedeelte in de container. Geef de vruchten daarom de tijd die ze nodig hebben.

Plantenkweker
Bij de plantenkwekers wordt het steeds drukker, want bijna alles is nu gezaaid. Opkomsten zien er redelijk goed uit en er zijn tot zover bekend geen calamiteiten. Maak op tijd een afspraak en geef goed aan wat voor type plant u verwacht, de plantenkweker kan daar dan nog rekening mee houden.

Belichte teelten
Afgelopen week is het aantal belichtingsuren flink opgevoerd.  De gemiddelde hoeveelheid licht buiten (zo’n 300 joule per dag) is voor geen enkele teelt voldoende. Daarbij was het ook nog eens zeer zacht buiten, dus de plantemperatuur bleef hoog, vooral onder een scherm. Er wordt in veel teelten nog met het daglicht mee belicht. Komende periode zal 's nachts ook meer belicht gaan worden. De nachttemperatuur zal daarbij hoog genoeg aangehouden moeten worden om snelheid te houden in afrijping en om later de gewasgroei veilig te stellen. Als de vruchten nu te grof gaan worden, neemt bovendien de bladrandjesgevoeligheid toe.
De eerste vruchten van de vroege tussenplantingen (cocktail) worden nu geoogst. De vroegste tros grof zal over een week of drie komen. De kwaliteit ziet er prima uit.

Verder in teelttips:
- oorzaak van slechte doorkleuring na ethrellen
- optimaal sturen na ethrellen

Kijk hier voor meer teelttips in november

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Eric De Winter  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.