Glas

Nieuws 11 reacties

Theo van Vliet: 'Telers moeten het zelf doen'

De uitdaging voor de komende jaren is dat tomatentelers marktgerichter gaan denken en dat zal zijn invloed hebben op de afzet. Dat zegt Theo van Vliet, algemeen directeur van CombiVliet en lid van FresQ. Onlangs kocht het Westlandse glasgroentebedrijf 125 hectare grond in de Wieringermeer. Het bedrijf wil daar uiteindelijk uitgroeien tot een glastuinbouwbedrijf van bijna honderd hectare.

Van Vliet vindt dat tomatentelers de afgelopen jaren de segmentering in de tomatenproductie goed hebben opgepakt door allerlei types te gaan telen. “Voor elke smaak is er wat wils en ook in de verpakking is er een hoop gebeurd. De uitdaging voor de komende jaren ligt nu echter in een betere afzet van tomaten.” Het is volgens Van Vliet jammer dat veel tomatenaanbieders bij dezelfde klant komen en de tomaten soms worden gedumpt op de markt. Van Vliet: “In de verkoop valt zeker nog veel te halen als de partijen die de afzet verzorgen maar slimmer gaan samenwerken.” Volgens hem is er meer mogelijk dan nu wordt gedaan aan de versnippering in de afzet. Het valt Van Vliet tegen wat er nu op dit vlak gebeurt. Volgens hem ligt hier ook duidelijk een rol voor de  telers zelf. “Je hebt afzetorganisaties waar telers zitten af te wachten wat de directie doet, maar telers moeten beseffen dat ze actief ideeën kunnen inbrengen bij hun afzetorganisatie.”

Verdrievoudiging omzet
Met de groei in areaal op de nieuwe locatie ‘NoordVliet’ in de Wieringermeer komt CombiVliet in de toekomst uit op een geschat productieareaal van 140 hectare. Qua omzet verwacht het glasgroentebedrijf haar huidige omzet van 35 miljoen euro per jaar te verdrievoudigen. De nieuwe locatie in de Wieringermeer vergt een geschatte investering van ongeveer 150 miljoen euro. Bij de financiering voor het nieuwe bedrijf heeft Rabobank Westland de strengere eisen voor financiering gehanteerd, zegt Van Vliet. Dat betekent dus ook dat er extra gekeken is naar de afzetmogelijkheden van zo veel meer tomaten. “We hebben een goed businessplan neergelegd met onder andere een sterke paragraaf over de afzet door FresQ. De bank heeft hier vertrouwen in. Ik denk dat dit komt, doordat we zelf van nature al nadrukkelijk marktgericht bezig zijn.”

Lees meer over CombiVliet in GFactueel van dinsdag 9 november.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Richard Kooijman

  Meneer van Vliet moet wel erg marktgericht kunnen denken om dit alles waar te maken. De bank heeft er vertrouwen in...... Gelukkig maar, want ik weet het niet zo zeker. Waar moeten al die tomaten heen. Een goed jaar achter de kiezen en bouwen maar weer.

 • no-profile-image

  job

  marktgerichter denken en produceren? Welke markt vraag er om 140 hectare tomaten? De huidige tomatenmarkt is een verdringingsmarkt. Niet erg collegiaal dus om een nieuwe kas van 125 ha te zetten.

 • no-profile-image

  Jan Willems

  In een goed businessplan is de afzet een zeer belangrijk punt. Ik zou dat plan van Combivliet wel eens willen zien.

 • no-profile-image

  Johan - Schipluiden

  Dhr. van Vliet zegt eigenlijk niets en zeker niets nieuws. Begrijpelijk, immers het is des managers niet het achterste van de tong aan de concullega’s te laten zien.
  Onbegrijpelijk, dat G&F alles wat hij zegt klakkeloos overneemt en afdrukt.
  Omdat hij een een groot bedrijf is leidt? Met journalistiek heeft het in ieder geval weinig van doen.

 • no-profile-image

  limbo

  schijnbaar heeft de rabo het volste vertrouwen in de tomatenteelt dus die hoeven zich nergens zorgen over te maken de rabo is hun beste vriend(zo lijkt het).

 • no-profile-image

  Paul, geen bedrijf

  Eén sterke paragraaf over de afzet door FresQ en de Rabobank loopt gedwee mee in deze plannen?
  Onbegrijpelijk! Het is in ieder geval duidelijk waar de prioriteiten van de Rabobank liggen en dat er eigenlijk toch niet zoveel veranderd is.

 • no-profile-image

  marco ...

  ik begrijp niet helemaal dat meneer van Vliet dit allemaal wil doen waar moeten wij dan heen gaan met de tuinbouw op deze manier gooit hij allen maar de markt vol en zullen de prijzen dus snel en hard gaan dalen

 • no-profile-image

  glas genoeg.

  Wel erg jammer dat de Rabobank deelgenoot is aan deze vorm van niet te pruimen overproductie die bovendien als nare bijkomstigheid heeft dat het een aanslag is op het milieu voor wat betreft licht en watervervuiling.

 • no-profile-image

  Mijnheer de Groot

  Niets is wat het lijkt.!!!!!!
  Over drie of vier jaar zullen we zien dat er van deze ambitieuze plannen niets meer over is. Of het loopt al spaak nadat er tweemaal of driemaal 12 ha is gebouwd. Of dat er situaties ontstaan die nu niet zijn te voorzien. (Wat te denken van een echte recessie)
  Heb ondertussen geleerd dat er van alle “bla bla” plannen er uiteindelijk bijna geen een doorgaat. Sla dit op en lees het over 5 jaar nog eens terug

 • no-profile-image

  de brabander

  de rabobank kan beter deze investering verdelen over 200 ondernemers , dit heet risico sprijding zodat wij met z'n allen als medebetalers voor deze roekeloze investering minder zorgen hebben, we praten over 10€ per persoon risico laat deze ondernemersgroep maar verhuizen naar deze lokatie en de rest afstoten, het areaal is al groot genoeg en het is niet van deze tijd on zo een risico te lopen

 • no-profile-image

  tinus

  rabo rabo wat doe je nou weer als ik geld te komt moet ik 9 procent geld betalen en nu gooi je miljoenen in bodem lozen put

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.