Glas

Nieuws

Teler bepaalt mede goede werking wkk

Tijdens een bijeenkomst van LTO Groeiservice gaf technisch specialist Henk van Zaanen van wkk-leverancier MWM enkele voorbeelden en tips waarmee telers hun bijdrage kunnen leveren aan het onderhoud van de wkk-installatie.

Dat begint bij een dagelijkse visuele inspectie. Gelekte olie, scheurtjes of losgetrilde bouten kunnen duiden op een verhoogd risico voor storingen en schade.

Controle olie
Gas- en uitlaatgassen-lekkages vormen een potentiële bron van gevaar. Gelekte koelvloeistof kan ook gaan branden. Een plasje koelvloeistof kan duiden op een lekkende pakking of las. Het is raadzaam om het smeerolieniveau dagelijks te controleren. Interne koelvloeistoflekkage geeft serieuze problemen. Filters kunnen er door verstopt raken. Als een veronachtzaamde lekkage in een keer groter wordt, kan de oliedruk wegvallen en kan motorschade ontstaan.
De waterkwaliteit valt ook onder de zorg van de teler. Regelmatig komt het voor dat er vuildeeltjes zitten in het water dat door de koeler gaat. “Laat dat cv-water regelmatig en preventief bemonsteren. Anders kunnen rookgaskoelers kapot gaan of plaatkoelers versneld verstopt raken.”

Veilige werkomgeving
Van Zaanen: “Zorg voor een schone en veilige werkomgeving. Je ziet nog wel eens olie, zand en niet goed bevestigde kabels. Om storingsmonteurs ’s nachts altijd veilig en goed te laten werken, is ook overal veilige en deugdelijke TL-verlichting nodig.”
Lees meer over het wkk-onderhoud in weekeditie 45 van GFactueel.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.