Glas

Nieuws

Teeltwisseling tomaat in volle gang

De vroegste planters liggen leeg en zijn nu de kas aan het uitspuiten, kortom de drukte van de teeltwisseling is begonnen.

Ondanks dat er al veel tomaten in kassen rijp gemaakt zijn, valt dit helemaal niet op als we de totale aanvoer op de veilingen of bij de handelshuizen zien. Wat wel opgemerkt wordt door enkele telers, is de snellere uitgroei van de laatste trossen.  Bij de eerste rijp gemaakte teelten, hadden we te maken met een eerder trage uitgroei, waarschijnlijk van zwak gezette trossen, maar daar schijnt nu dus een kentering in te komen.  Eigenlijk was dit al te merken bij het koppen, want hoe later er gekopt werd, hoe sterker de trossen en dus ook hoe sneller de uitgroei mag worden verwacht.

Nieuwe start belichte teelten
Bijna alles staat nu geplant.  Bij de grove trostomaat Komeett komen nogal wat koplozen voor, het ras is daar gevoelig voor.  Er zitten dit jaar ook vrij veel planten tussen met 2 bladeren tegenover elkaar.  Deze groeiafwijking heeft helaas tot gevolg dat de volgende tros een bonk zal hebben.
De weggroei verloopt prima, er is over het algemeen goed plantmateriaal geleverd.  Bij een groot deel van de telers zal er vanaf november al belicht worden. 

Bouw het aantal belichtingsuren rustig op.  Wat nu al belicht wordt, moet de komende weken zeker ook nog belicht blijven.  Laat de belichtingsduur afhangen van de natuurlijke lichtsom. 

Belicht voorlopig met het daglicht mee, dan kunnen de lampen uit tijdens een lichtrijke dag.  Meestal gaan de lampen uit bij een stralingsdrempel tussen de 300 en 400 W /m², afhankelijk of de belichting met de helft kan geschakeld worden.

Deze week in Tomato News:
- Op excursie bij “Het Nieuwe Telen”.
- Wat kunnen nu al leren van het “Nieuwe Telen” ?
- Waarop letten met het schermen ?

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: DeliSense,  Gerrit Goedknegt

DeliSense,  Gerrit Goedknegt

Of registreer je om te kunnen reageren.