Glas

Nieuws

Philips en Lemnis gebruiken elkaars patenten

Philips en Lemnis Lighting hebben een overeenkomst gesloten, waarbij ze vrij gebruik mogen maken van elkaars patenten voor led-systemen.

Philips gelooft dat het delen van belichtings-oplossingen de toepassing van leds in de praktijk zal versnellen. Volgens Jeroen van Velzen van Lemnis Lighting is het toelaten om gebruik te maken van elkaars gepatenteeerde led-toepassingen ook voor de glastuinbouw positief. "Philips heeft een enorm groot patent-portfolio. Veel led-toepassingen moeten gebruik maken van Philips-patenten of doen daar inbreuk op."

Patent-inbreuk
Bij de ontwikkelingen voor de glastuinbouw was tot nu toe nog geen sprake van patent-inbreuk door Lemnis. Van Velzen: "Voor nieuwere dingen waar we mee bezig zijn, zou dat wel kunnen gaan gelden. Nu zijn we met ons hele productportfolio gevrijwaard van patent-beperkingen of hoge licentie-kosten. Ik ben blij dat wij dit nu hebben."

Mengen en dimmen
Onder andere bij mengen van diverse led-kleuren op één armatuur, in combinatie met dimmen, bewegen led-leveranciers zich al vrijwel direct op een gebied waar Philips-patenten gelden. Volgens Van Velzen zouden andere partijen die ledarmaturen leveren zich zorgen moeten maken hoe zij het patentvrij in de markt blijven zetten hebben geregeld.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.