Glas

Nieuws 3 reacties

Nieuw glasgebied in Duitsland op stapel

In het Duitse Zorbau, nabij Leipzig, ontwikkelt projectontwikkelaar EsBro investment group, die ook Bio Glas Terneuzen heeft ontwikkeld, een groot, nieuw en duurzaam glastuinbouwgebied van 120 hectare. Tomaholic, een tomatenbedrijf dat gevestigd is in Terneuzen, zal zich er onder andere gaan vestigen.

Het gaat om een gebied van 180 hectare, dat in drie fases van 60 hectare glas gebouwd gaat worden. Het glastuinbouwgebied zou in één klap het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied van Duitsland worden. “We hopen dat de eerste bedrijven in 2011 worden gebouwd, zodat de eerste groenten in 2012 te oogst zijn”, zegt projectontwikkelaar en directeur Gerrit Jan Broeze. EsBro praat met het afvalverbrandingsbedrijf Sita over levering van restwarmte en CO2. De bedoeling van Broeze is om een ‘full-service-gebied’ voor telers te bieden. 

In zee met één afzetorganisatie
Opvallend is dat EsBro met één afzetorganisatie wil gaan samenwerken voor de afzet van de groenten uit dit nieuwe glastuinbouwgebied. Daartoe is Broeze nu in gesprek met verschillende afzetorganisaties in Nederland, Duitsland en België. “De afzetorganisatie gaat mee-investeren in de glastuinbouwbedrijven en de telers participeren mee in het afzetbedrijf van de afzetorganisatie. Het is een heel nieuwe vorm van ondernemen.”

Tomaholic eerste bedrijf
Volgens Broeze is er zowel interesse van zowel Nederlandse, Duitse, als Belgische telers om zich in het gebied te vestigen. Van één tomatenbedrijf, Tomaholic bv dat ook al gevestigd is in Terneuzen, is het zeker dat deze zich ook vestigt in Zorbau. Broeze is mede-eigenaar van Tomaholic en zegt 20 tot 30 hectare tomaten te willen gaan telen in het nieuwe Duitse glastuinbouwgebied. Volgens hem hebben nog één Nederlands tomatenbedrijf en één Nederlands paprikabedrijf vergaande interesse in aankoop van gronden.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de Erp BV

  Prima zulke ontwikkelingen.
  Wil graag in contact komen met dir Gerrit Jan Broeze, om eens te praken over nog andere projekten .
  Vooral waar al veel aard-warmte van nature in de bodem zit.
  En waar nog meer mogelijkheden aanwezig zijn om ook zoiets te doen.
  Vriendelijke groet, Jan Laurense

 • no-profile-image

  Guus Franke Reldair

  Guus, dit is het artikel waarover ik je zojuist sprak.

 • no-profile-image

  Piet Scheele

  Ter attentie

Of registreer je om te kunnen reageren.