Glas

Nieuws

FILM: Gooit de glastuinbouw geld in het water?

Gooien glastuinders geld in het water? Dat was dit najaar de centrale vraag tijdens de WaterWeken. Drie studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht filmden de bijeenkomst bij Evanty in Moerkapelle op 5 oktober.


Harmen Hummelen van LTO Groeiservice laat zien dat tuinders soms geld in het water gooien door te snel te spuien. Klaas Jilderda van BASF stelt dat het nodig is samen met de tuinders de emissie terug te brengen en te voldoen aan Europese normen. En wat vinden de tuinders? Bekijk de film.


Het bedrijf Evanty in Moerkapelle teelt Anthuriums, In de film is aandacht voor het unieke watersysteem van het bedrijf. Gerard Peek van firma van Zaal licht in de film de werking van het systeem toe en maakt duidelijk dat waterbesparing mogelijk is. Evanty maakt ook gebruik van ontsmetting van het recirculatiewater. Theo van Eden Petersman toont in de film de UV-ontsmetter van het bedrijf.


Industrie werkt mee aan oplossingen
Ook BASF vindt het van belang de waterproblematiek in de glastuinbouw op te lossen. Klaas Jilderda van BASF is helder in zijn oproep: “Het is nodig gezamenlijk de emissie terug te brengen en te voldoen aan de Europese normen. Door samenwerking met tuinders en onderzoek moet het lukken. Maatregelen zoals minder spui, geïntegreerd bestrijding en -waar mogelijk- zuivering bieden perspectief”, aldus Jilderda.


Geld en water
Laurens Vlaar van CLM maakt in de film duidelijk dat een kleine hoeveelheid middel een aantal kilometers sloot kan vervuilen. Te snel spuien betekent ook lozing van meststoffen waardoor tuinders opnieuw kosten moeten maken. “Daar zijn zeker verbeteringen mogelijk”, aldus Harmen Hummelen van LTO Groeiservice. De aanwezige tuinders blijken deels bekend met de knelpunten en kansen. Zij vinden ondersteuning vanuit onderzoek, advies en industrie bij het vinden van oplossingen belangrijk.


Bron: Groeiservice

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.