Glas

Nieuws 1 reactie

Duijvestijn rond eerste aardwarmteboring af

De eerste boring bij het tomatenbedrijf Gebr. Duijvestijn in Pijnacker is gelukt. De eerste test pakte positief uit. De waterhoudende laag zat dan wel iets dieper dan aanvankelijk gedacht maar de put geeft dan ook iets warmer water dan aanvankelijk gedacht.

Het bedrijf in Pijnacker is in septemeber gestart met de eerste boring en heeft in het weekend van 13 en 14 oktober de eerste test gedaan met de bron. Ad van Adrichem, de projectleider van het aardwarmteproject is positief over de test, al blijft de test een indicatie. Pas wanneer een ondergrondse pomp is geïnstalleerd, kan er met meer betrouwbaarheid iets gezegd worden over de boring.

'We hopen op zeventig graden'
De boortest wees uit dat de bron ruim 130 m3 per uur aan water levert met een temperatuur van ruim 65 graden Celsius. Van Adrichem, projectleider van het aardwarmteproject: "We hopen uiteindelijk boven de zeventig graden uit te komen." De temperatuur loopt waarschijnlijk na installatie van een ondergrondse pomp immers nog langzaam op.

De lengte van het boorgat bedraagt 3005 meter en de verticale diepte bedraagt 2370 meter. Er moest dieper geboord worden om bij de geschikte waterhoudende laag te komen dan aanvankelijk werd gedacht. Duijvestijn rekende op een verticale diepte van 2130 meter, maar dat werden dus uiteindelijk 2370 meters. Omdat de test succesvol is geweest, wordt nu gestart met de boring van de tweede put.


Lees ook de weblogs van Ad van Adrichem over de boring op het bedrijf.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo Brakeboer

    Duijvestijn rondt af!

Of registreer je om te kunnen reageren.