Glas

Nieuws

Duijvestijn moest een 'site-track' boren

Bij de aardwarmteboring naar de eerste watervoerende laag bij tomatenbedrijf Duijvestijn in Pijnacker ontstond eind september een probleem. De put stortte in over een lengte van ongeveer 450 meter omdat de vloeistofvoorraad waarmee werd geboord in zijn geheel verdween in een poreuze aardlaag.

De eerste boring bij Duijvestijn is geslaagd, zo bleek vorige week. Echter, niet alles verliep soepeltjes. Eind september deed zich een groot probleem voor toen de vloeistofvoorraad waarmee geboord werd, in zijn geheel in een poreuze steenlaag verdween. Dat gebeurde op een diepte van 900 meter.

Put ingestort
Ad Van Adrichem, projectleider van de boring bij Duijvestijn: “Doordat de boorvloeistof verdween, daalde ook het vloeistofniveau in de put zeer snel. Omdat deze vloeistof ook tegendruk geeft aan de putwand - en deze dus wegviel - is de put ingestort over een lengte van ongeveer 450 meter.” De boor en pijpen zaten ook vast. Er is nog geprobeerd deze eruit te halen, maar tevergeefs.

In nauw overleg met Daldrup besloot Duijvestijn toen dat er vanaf ongeveer 460 meter diepte opnieuw moest worden geboord. Dat wordt in vaktermen een site-track genoemd. Omdat dit gedeelte opnieuw geboord moest worden, liep de boring drie tot vier weken vertraging op. Volgens Andreas Tönies, commercieel directeur van Daldrup, was dit probleem niet voorzien en is deze situatie een uitzondering. “Slechts in 2 procent van de boringen komen deze zogenoemde ‘total losses’ voor.”

Langzamer boren
Inmiddels is de tweede boring gestart en halverwege vorige week was een diepte van 600 meter bereikt. Wanneer de boor bij 900 meter aankomt, zal uit voorzorg langzamer worden geboord. Voor Kerstmis moet de tweede boring zijn afgerond.

Lees het hele artikel in G&Factueel van dinsdag 30 november

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.