Glas

Nieuws

Bodemresetten onderdrukt aaltjes niet lang

Bodemresetten, de biologische grondontsmetting met behulp van plantaardige fermentatieproducten, kan verschillende bodemziektes heel goed doden. Maar wortelknobbelaaltjes bereikten weer snel grote populaties.

Op verschillende biologische glasgroentebedrijven is dit jaar bodemresetten toegepast met interessante resultaten. In enkele gevallen werden Verticillium dahliae en Pratylenchus penetrans voor 100 procent gedood.  In onderzoek bij WUR Glastuinbouw bleek dat 4 weken afdekken bij 16 graden voldoende was om zelfs de microsclerotiën van Verticillium te doden, al was de duur sterk afhankelijk van de grondsoort. Wortellesieaaltjes werden in een andere proef al na 2 weken gedood.

Wisselende ervaringen
Bij Ruud van Schie in Ens werd een door Verticillium zwaar aangetaste grond met bodemresetten omgevormd tot een vruchtbare bodem. Wel kwamen de wortelknobbelaaltjes in de loop van het seizoen weer opzetten. “Maar dat zie je ook met stomen”, aldus Van Schie.
Bij Frank de Koning lijkt het bodemresetten minder succesvol. In de paprika is veel uitval te zien. Mogelijk is de gelijktijdige toepassing van compost en Herbie-22 verantwoordelijk voor de mislukte grondontsmetting. Vooral de aaltjes hebben tot een flinke oogstderving geleid. Door de compost is de koolstof-stikstof-verhouding mogelijk scheef komen liggen. “De juiste verhouding van met name koolstof en stikstof is bepalend voor het proces van biologische grondontsmetting” zegt onderzoeker Daniël Ludeking van WUR Glastuinbouw.

Oorzaak nog niet bekend
Overigens is het nog niet duidelijk waardoor de uitval veroorzaakt is. “Opvallend is dat we nauwelijks microsclerotiën van Verticillium terugvinden in de monsters. Is hier wel sprake van Verticillium?”, vroeg hij zich hardop af tijdens de vorige week gehouden BioKennisdag in Dronten.
Lees meer over bodemresettten in de GFActueel van week 48.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp


Of registreer je om te kunnen reageren.