Glas

Nieuws

'Westland Seeds denkt vooral in concepten'

Vergaande vertikale integratie, dat was de 'drive' van paprikateler Wim Grootscholten om zijn eigen zaadbedrijf te beginnen. Van grond tot mond in eigen beheer.

Grootscholten gaf woensdagmiddag een uiteenzetting over de achtergronden en toekomstplannen van Westland Seeds in het House of Technology & Innovation op de Horti Fair. Het was de bedoeling om hem met een vertegenwoordiger van de grote zaadbedrijven te laten debatteren over de stelling: concentratie van zaadbedrijven is gevaarlijk voor de diversiteit van het rassenaanbod en de prijs van het zaad. Zijn potentiële 'tegenstanders' bedankten echter voor de eer en dus kreeg Grootscholten volop de ruimte om zijn visie te etaleren.

Tomaten
Eigen rassen maken het naar zijn mening mogelijk om conceptmatig te denken en met een uniek product naar de nationale en internationale retailers te gaan. "We zijn Westland Seeds dus niet gestart uit winstbejag. Er moet wel geld worden verdiend om dit mogelijk te maken, maar de insteek is anders dan bij de grote bedrijven." De markt voor het jonge zaadbedrijf beperkt zich vooralsnog tot de leden van de telersvereniging van Grootscholten. Bij paprika zijn inmiddels leuke lijnen opgezet, aan verbreding met tomaten wordt hard gewerkt. Het streven van Westland Seeds is om ongeveer 10% van het Nederlandse paprika-areaal met eigen rassen in te kunnen vullen.

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.