Glas

Nieuws

Telers Agriport nemen Energieweb in gebruik

Energiebedrijf ECW (Energie Combinatie Wieringermeer), eigendom van de gezamenlijke glastuinbouwbedrijven in Agriport A7, heeft Eweb (Energieweb) in gebruik genomen. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om binnen het netwerk elektriciteit te verhandelen.

Met het Eweb kan jaarlijks een CO2-emissiereductie van minimaal 3.000 ton gerealiseerd worden. Ook leidt het tot een grote besparing op transportkosten van elektriciteit en tot minder ketelstook. “Tarief stuurt gedrag” stelt Robert Kielstra, directeur van ECW. "De nutsbedrijven hanteren nogal rigide tarieven die het niet aantrekkelijk maken elektra in te kopen. Bovendien stijgen die tarieven ook fors. Dit kan tot gevolg hebben dat de ene teler warmte over heeft en elektra te kort en de andere teler een WKK laat uitstaan en een ketel aanzet. Met het Eweb willen we dit gat dichten.”
Volgens Kielstra kan het systeem ook voor mogelijke andere energiegebruikers en producenten op Agriport van voordeel zijn.

Transportkosten uitsparen
Via het Eweb kunnen paprikatelers nu aan belichte tomatenkwekers elektriciteit leveren, wat transportkosten van Tennet uitspaart voor de aangesloten tuinders. ECW spendeert een groot deel van deze besparing aan de onbelichte teeltbedrijven. Zij krijgen een transportpremie om ook in de nacht, als de elektriciteitsprijzen laag zijn, elektra te leveren. Zo wordt de sparkspread voor het draaien met de WKK hoger en er hoeft minder met de ketel gestookt wordt.

Verzekering
Het Energieweb dient daarnaast als verzekeringspolis voor de belichtende telers. Indien een eigen WKK tijdelijk niet beschikbaar is, kan elektriciteit bij de buurman flexibel gecontracteerd worden voor een korte periode. Zodoende hoeft het licht dan niet uit te blijven of hoeft er niet voor een heel jaar transportkosten betaald te worden als een WKK tijdelijk niet beschikbaar is.

Piekbewaking
Het Eweb zorgt bovendien nog voor bewaking van de gasinkooppiek op gebiedsniveau.
Het Eweb is in samenwerking met Westland Infra ontwikkeld die het systeem ook bij andere particuliere netten wil implementeren. Het bestaat uit een webportal voor het maken van de deals, en schakelboxen bij de kwekers ter beveiliging van de contractwaarden en uitlezing per minuut van de meetwaarden.
PB-Logicpower, Van der Laan, alsmede Priva via haar dealers Van Der Ahrend en Nic Sosef zorgde voor de ICT-koppelingen op de tuinbouwbedrijven.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.