Glas

Nieuws laatste update:5 okt 2010

Pepinomozaïekvirus steekt kop op in tomaat

Pepino-tijgerprint of een slechte doorkleuring door Pepinomozaïekvirus steekt wat meer de kop op in tomaat, vooral op gewassen die het virus pas voor het eerst in de zomer opgemerkt hebben.

Lang geleden dat we nog zo’n natte en donkere septembermaand gehad hebben, maar dat hadden we van augustus ook al gezegd! De huidige koelere nachten en de indertijd moeizaam gezette vruchten, werken het Pepino-virus in de hand. In de meeste gevallen is het dan ook aan te raden om de temperatuur in de voornacht niet te snel en niet te diep te laten wegzakken, want dan duurt de uitgroei van de vruchten nog langer. Om desondanks toch niet te hoog uit te komen in etmaaltemperatuur, is het aan te bevelen in de nanacht heel geleidelijk en traag op te stoken naar een dagtemperatuur van bijvoorbeeld 16.5 à 17°C. 
Probeer in geval van een laattijdige infectie met virus, de plantbelasting niet te lang hoog te houden door wat meer met de buizen te werken en ondertussen luchtig te telen, zodat het teveel aan warmte afgelucht wordt.
Houd ook de ec aan de druppelaar en de hoeveelheid kalium op niveau, anders wordt het alleen maar erger met de hoeveelheid slecht kleurende vruchten.

Productie niet veel veranderd
Ook qua productie is er niet veel veranderd, we leveren nog altijd in, want deze week toch maar weer tussen 1 en 1,4 kg /m² geoogst. Het ziet ernaar uit dat we nog wat verder gaan inboeten op de totale productie, want vanaf nu moeten we geen spectaculaire oogstpieken meer verwachten. 

Kwaliteit leveren vraagt keuzes maken
Het ziet er wel naar uit dat de kwaliteit van de vruchten die er nu nog aanhangen, zal verbeteren en waarschijnlijk ook iets grotere sortering zal worden. Momenteel is het vooral in ‘tros’ nog moeilijk knippen, want het is kiezen tussen een wat groenere puntvrucht mee oogsten of wachten tot die laatste vrucht ook wat bijkleurt, met meer risico op gescheurde vruchten.

Overeenschuiven van de teelten
Gewassen zijn bijna allemaal gekopt nu, ook zij die doorgaan tot Kerstmis. Enkel de herfstteelten hebben de kop er nog even in staan.  De eerste belichte teelten worden eveneens rond deze tijd opgestart.  Bij de ene wordt het seizoen dus bijna afgesloten, terwijl bij de andere de nieuwe teelt alweer opgestart wordt.

Kijk voor meer details over de teeltsturing in oktober.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.