Glas

Nieuws 1 reactie

Paprika per direct van etiket Nomolt af

Per direct is door het Ctgb de toelating van het insecticide Nomolt in paprika ingetrokken. Fabrikant BASF is enigszins overdonderd.

Ron van den Beukel van BASF: “We hebben pas een paar maanden terug gehoord dat het aangeleverde residupakket uit 2001 niet voldoet aan de huidige Europese eisen rond de MRL’s. Het middel is al 9 jaar op de markt en er zijn nog nooit problemen met residu geweest. Toch vraagt de overheid nu aanvullend residuonderzoek. Zo’n onderzoek moet de resultaten van 2 jaar bevatten, omdat er jaarverschillen in afbraakcurven kunnen zijn. Wij zijn dan met Nomolt dus 2 jaar uit de paprika’s.”

Kleine kans op aanvullend onderzoek
Het interne besluit over wat BASF gaat doen, moet nog genomen worden, maar Van den Beukel acht de kans klein dat de firma aanvullend onderzoek gaat doen. “Het is een afweging tussen de te maken kosten voor het onderzoek en de inschatting van de potentiële omzet die daar over 2 jaar nog tegenover zal staan. Er zijn voldoende alternatieven in paprika om rupsen te bestrijden, daar moet je over 2 jaar dan maar weer zien tussen te komen.”

De toelating in andere gewassen zoals tomaat en komkommer is niet ingetrokken.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Ben ik nu erg achterdochtig als ik vermoed dat BASF aan die nieuwe middelen meer kan verdienen dan aan Nomolt?

Of registreer je om te kunnen reageren.