Glas

Nieuws

Ondernemerschap bepaalt succes aardwarmte

Goed ondernemerschap vormt de basis van een succesvol aardwarmteproject. Dat stelde Richard van de Merwe van Rabobank Westland tijdens het aardwarmtedebat op de Horti Fair.

Van de Merwe ging tijdens de Horti Fair in discussie met Bram Hanemaaijer van Agro Adviesburo. Hij constateerde allereerst dat de groenfinanciering onder druk staat, als gevolg van actueel kabinetsbeleid. "Dat is uiteraard nadelig voor aardwarmteprojecten."
Het tempo van aardwarmteprojecten ligt in het Westland nog laag, maar in Lansingerland en Pijnacker gaat het aanzienlijk beter. Hanemaaijer constateerde dat een project ook niet van vandaag op morgen is gerealiseerd. "Het duurt twee jaar van plan tot boren. Dat is overigens niet specifiek voor aardwarmte. Bij de wkk's was financiering in het begin ook lastig." Volgens Van de Merwe zal de ontwikkeling zeker doorzetten. "Door de huidige projecten onstaat er beslist meer belangstelling en daar hoort dan uiteraard financiering bij. Als bank nemen we weliswaar minder risico's dan vroeger, maar ook nu worden er aardwarmteprojecten gefinancierd."

Onzekerheid
De geologisch onzekerheid is vaak nog een onzekere factor, meent Hanemaaijer. "Pas als die zekerheid er is kun je een project financieren." Gebruik maken van elders opgedane ervaringen is essentieel. "In Den Haag zijn geologisch al goede resultaten geboekt, daar kan het Westland zijn voordeel mee doen. Wat bij je buurman kan, kan bij jou ook", aldus Hanemaaijer.
Volgens Van de Merwe is goed ondernemerschap de basis van een succesvol project. Hanemaaijer constateert dat bij veel ondernemers de waan van de dag nog regeert. "Als de gasprijs laag is, zie je dat de animo voor aardwarmte minder is."

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.