Glas

Nieuws

Meerlagenteelt vereist veel communicatie

Meerlagenteelt zonder daglicht heeft toekomst. Dat was de stelling van het debat donderdag op de Horti Fair en dat was ook de conclusie. Al is de vraag nog waar en hoe?

"Deze teeltmethode biedt een scala aan voordelen", opent Marcel Kers van PlantLab. Het bedrijf heeft in Den Bosch praktijkproeven met groenteteelt in gesloten ruimten onder ledverlichting. "Minder water- en waterverbruik en telen daar waar de vraag het grootste is." Peter Jens van Biologisch 2020 pareert dat het nog te vroeg is om op grote schaal leds te gebruiken, omdat daar nog veel onduidelijk over is. Onder andere over de afbreekbaarheid. Ook vindt Jens een dergelijke teeltmethode niet wenselijk in Nederland. "Wij beschikken hier over de meest vruchtbare grond van de wereld." Voor Kers is toepassing in Nederland geen vereiste. "Als Nederlands bedrijf zijn we hier begonnen, maar als de vraag elders groter is, prima."

Acceptatie
Volgens Jens past het futuristische plaatje van meerlagenteelt meer bij Japan, dan bij Nederland. Kers vindt dat Nederland als vooruitstrevend land daarmee tekort wordt gedaan, maar hij erkent dat de noodzaak in het dichtbevolkte Japan groter is en dat zij nog meer technologisch gedreven zijn. Als voorstander van biologische productie twijfelt Jens aan de acceptatie bij de consument. Kers benadrukt dat een goede communicatie richting consument vereist is, maar hij ziet grote mogelijkheden voor de tuinbouw als werkgever. "De Nederlandse tuinbouw wordt met deze ontwikkelingen de meest sexy werkgever." Volgens Jens wil de consument gewoon een goed en lekker product. "De boodschap over meerlagenteelt is voor de meerderheid niet relevant."

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.