Glas

Nieuws

Leds tussen gewas efficiënter

Diverse proeven met led-tussenbelichting tonen voordelen aan van leds tussen het gewas, als gedeeltelijke aanvulling op SON-T lampen bovenin de kas.

Op diverse proeflocaties heeft Philips ervaring opgedaan met leds. In de tomatenteelt bij Dekker Glascultures in Wervershoof bleken eerder al rood/blauwe leds tussen het gewas een gunstige productieverhoging te geven. Dit jaar bleken met leds eveneens weer meer kilo’s geproduceerd te kunnen worden dan met eenzelfde hoeveelheid extra micromollen groeilicht uit traditionele SON-T armaturen. Zeker boven een lichtniveau dat SON-T overtollige warmte gaat opleveren, reageert het gewas positiever op led-tussenbelichting.

Langer inzetbaar
In proeven op het Improvement Centre bleken leds ook in de lichtere periode van mei tot en met juni nog enige positieve bijdrage te kunnen leveren aan de productie, al blijft het de vraag of dit ook economisch rendabel is. In Wageningse proeven bleken fijnere tomatentypes bij leds anders op de gemiste warmteafgifte te reageren dan grove tomatenrassen.
Meer achtergronden over de proefresultaten zijn deze week te lezen in de weekeditie van GFactueel.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.