Glas

Nieuws

Lansingerland van lijst nieuwe kasgebieden

Er komt geen nieuw compensatiegebied voor glas in de Boterdorpse Polder in Lansingerland.

Dat verwacht de provincie Zuid-Holland op basis van recente contacten met de gemeente. Morgen spreekt de statencommissie van de provincie over het in stand houden van kas­areaal in Zuid-Holland.

In de stukken voor de statencommissie is Lansingerland nog opgenomen in de voorkeurscenario’s, waarbij in totaal 660 hectare glas wordt ontwikkeld door herstructureringsgebieden aan te wijzen in de provincie en door aan te sluiten bij Noord-Holland.

De provincie heeft vier scenario’s ontwikkeld na de eerste bespreking in augustus. De laatste twee maanden heeft de provincie gesproken met gemeentes. In Lansingerland is geen draagvlak voor de vorming van 47 hectare extra glas, laat de provincie weten. ”De gemeenteraad heeft andere plannen met het gebied. Het gevoel bestaat dat die locatie afvalt”, laat de provincie weten.

Dat hoeft niet een streep door de plannen te zijn, denkt de provincie. Op de voormalige vloeivelden van Suiker Unie in de gemeente Binnenmaas zit nog ruimte, afhankelijk van plannen van de gemeente.

In de scenario’s is al geen rekening gehouden met de locaties Midden-Delfland, Woubrugge en Blokland-Oost, deels vanwege de opstellingen van de gemeenteraden in de gemeentes.

In de eerste scenario wordt 239 hectare gepland op Oostflakkee, maar hier kleven bezwaren aan, concludeert de provincie. Zo is de watervoorziening mogelijk onvoldoende en kan het plan de intentie doorkruizen om het eiland toeristisch te versterken, stelt de provincie.
De provincie zegt de voorkeur te hebben voor een scenario waarbij wordt aangesloten bij bestaande clusters glastuinbouw. Dat biedt de beste kans op een hoogwaardige en innovatieve glastuinbouw, dichtbij veiling en bedrijfsleven.

Overigens houdt de provincie ook rekening met een scenario waarbij geen extra ruimte wordt toegevoegd aan het provinciale glastuinbouwareaal.

Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.