Glas

Nieuws

Kniktrossen door lichttekort

Het tegenvallende licht van de afgelopen weken veroorzaakt een toename in 'kniktrossen' in de tomatengewassen.

Afgelopen week bedroeg de lichtsom rond 5.500 joules, wat normaal is rond deze tijd van het jaar. De etmaaltemperaturen waren eigenlijk iedere dag te hoog. Dit kwam door het zachte weer buiten. We zagen ook te veel geknikte trossen verschijnen bovenin het gewas. Niet door het zakken, niet door andere werkzaamheden, maar puur door zwakheid veroorzaakt door het tegenvallende licht.

Schermen
Komende week krijgen we naast het mooie weer te maken met koude nachten die richting de 3 - 5°C gaan. Daarom gaan we het scherm veel meer gebruiken. Ook overdag wordt het flink kouder. Dat betekent voorzichtig luchten om kouval te voorkomen. Kou binnen luchten kan tot een hogere Botrytisdruk leiden, terwijl je denkt dat je goed bezig bent met vocht afvoeren. Loop daarom zelf ook regelmatig de kas in om het klimaat te checken.

Preventief enten virus?
Deze week ging de productie een stukje omhoog van 1.3 -1.5 vorige week, naar 1.5 - 1.7 kg/m2 deze week. De tros die nu geoogst wordt, kleurt ook weer sneller door en is van uitstekende kwaliteit. Daardoor hoeven er minder groene punten meegeknipt te worden. Enige probleem blijft virusprint. Vooral bedrijven die laat virus kregen hebben nu het meeste last. Het tegenvallende licht van afgelopen twee maanden heeft ook niet meegeholpen. Daardoor laait nu weer de discussie op of er preventief virus ingebracht moet worden.

Deze week o.a. in de teelttips on line:
Pepinoprint: Hoe print verminderen?
Botrytis: Toch kunnen we het de baas blijven!
Aantal bladeren per plant: Hoeveel nu en hoe eindigen?
Schermgebruik: Wanneer en hoe lang dicht?
Teeltduur bepalen vanaf moment dat laatste vruchten glimmen: sneller telen of juist vertragen?

Kijk voor teelttips in oktober

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Eric De Winter  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.