Glas

Nieuws

Huisvuilcentrale kan warmte en CO2 leveren

Er zijn plannen om de restwarmte en de CO2 die vrijkomt bij de huisvuilcentrale in Alkmaar (HVC) te benutten voor de glastuinbouwgebieden in Noord-Holland.

De huisvuilcentrale zou restwarmte en CO2 kunnen leveren aan de glastuinbouw in Heerhugowaard (Alton I en II en 't Kruis), het Grootslag en Agriport A7. Bij de huisvuilcentrale komt jaarlijks 2,5 miljoen gigajoule warmte per jaar vrij en dat is volgens LTO Noord Projecten ongeveer gelijk aan wat de totale bruto-warmtevraag in deze glastuinbouwgebieden is.

Veel interesse
Gisteren lichtte LTO Noord Projecten in Heemskerk het plan toe in een bijeenkomst voor telers. “De interesse voor het plan is groot", zegt André Rotteveel, projectleider bij LTO Noord Projecten. "Er is eigenlijk nauwelijks een teler die geen CO2 zou willen van de centrale. De levering van restwarmte ligt iets complexer”, zegt hij.

Samenwerking
LTO Noord Projecten en LTO Noord Glaskracht gaan het project de komende maanden onder de aandacht brengen van verschillende partijen. Het project zou een samenwerking kunnen worden tussen onder andere provincie, gemeenten, telers, sectorpartijen zoals LTO Noord Glaskracht, banken, energiebedrijven en de huisvuilcentrale zelf.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.