Glas

Nieuws

Hoeveel lager wordt totaalproductie tomaat?

Vroege planters (begin december) zijn nu de laatste vruchten rijp aan het maken of doen dit volgende week, voor hen zit het seizoen er bijna op. Uit de gewasregistraties blijkt dat de uitgroeiduur daarmee toch 5 à 7 dagen achterloopt op dezelfde planning en teelt als vorig jaar. Over lichttekort gesproken dit jaar!

Toch mogen we de voorbije week niet klagen over het licht, want met 5000 joule zitten we 1100 joule boven het meerjarig gemiddelde. De voorbije twee weken hadden we dus genoeg licht, maar dat weegt niet meer op tegen al wat we tekort kwamen in augustus en september.
Het zat er al langer aan te komen, maar het ziet ernaar uit dat we aan het einde van de rit toch met zijn allen 2 tot 3 kg /m² gaan prijs geven in zowel ‘los’ als ‘tros’ ten opzichte van de eindproductie vorig jaar.  De achterstand in productie is te verklaren door een abnormaal sombere maand augustus, terwijl september niet de nazomer gegeven heeft, die we al enkele jaren gewoon waren.  Als de natuur niet meezit, kan je doen wat je wil, maar licht is toch de bepalende factor voor de fotosynthese en dus voor de productie. 

Toch maalt geen enkele teler om het productietekort, want de middenprijs ligt zo veel hoger dan vorig jaar, dat het nettoresultaat in euro per m² toch ver boven vorig jaar zal uittornen.  Enkel ‘specialties’ met de cocktailtelers op kop, hebben een heel moeizaam jaar achter de rug. De ongebreidelde uitbreiding in 2010 van het areaal, die in de Benelux alleen al op zo’n 50 hectare geschat werd, is hier debet aan.

Herfstteelt tomaat nu ook gekopt
Rond deze tijd worden de laatste herfstteelten gekopt, om tomaten te leveren tot half januari of nog iets langer.  De groei is nooit echt een probleem geweest, ook niet in de 6-trossenteelt, ondanks het mindere licht tot nog toe. De snelheid was OK, de opvolging van de trossen was goed omdat de plant evenwichtig opgebouwd werd.  Wat wel opvalt, is dat er iets meer neusrot schijnt te zijn dan andere jaren.  Dat lijkt op het eerste zicht verwonderlijk, omdat het minder warm en zonnig was dan andere jaren. Er zaten wel wat scherpe overgangsdagen in, maar soms is er te zuinig gelucht met het doel het tempo hoog te houden, om de mindere dagen als het ware weg te compenseren en dat is altijd fout.
Als er met de ramen tev eel geknepen wordt tijdens de dag, dan gaat de snelheid misschien wel omhoog, maar dan gaat het bouwen zo snel, dat je zwakke cellen aanmaakt door te weinig calciumaanbod.  Deze cellen zijn daarna uiteraard veel gevoeliger voor neusrot.

Belichte teelten
De meeste belichte teelten staan alweer geplant. Algemeen voldoen de planten wel, maar mocht de 1ste tros wat zwak zijn of de groei laat te wensen over zoals hier en daar het geval is, aarzel dan niet om in te grijpen.

Lees verder in teelttips
- sturing belichte teelt in functie van de tros
- oorzaak van te lichte tomaat in de herfstteelt
- relatie luchtbeweging en verspreiding Botrytis-sporen

Kijk voor teelttips in oktober.


Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

 


 

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.