Glas

Nieuws

Canada verhoogt importheffing op paprika

Canada legt de komende vijf jaar een heffing van 193% van de invoerwaarde op de invoer van paprika's uit Nederland. Sinds juli gold er al een heffing van 95%.

De verhoging van de heffing is een gevolg van een uitspraak van de Canadian International Tribune in een zaak die was aangespannen door de Ontario Greenhouse Vegetable Growers. Die organisatie stelde dat Nederlandse paprika's in Canada voor een lagere prijs werden verkocht dan in Nederland. Canadese telers zouden daardoor 48 miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen.

Dumpen van paprika's
Het handelstribunaal vindt geen bewijs voor die schade die de Canadese telersorganisatie heeft becijferd, maar is wel van mening dat Nederlandse bedrijven in 2008 en 2009 paprika's hebben gedumpt op de Canadese markt. Een hoge importheffing wordt rechtvaardig geacht om kansen op schade in de toekomst te beperken.

Mogelijk in beroep
Nederland voerde op jaarbasis voor circa 5,5 miljoen kilo aan paprika's uit naar Canada. Brancheorganisatie voor handelsbedrijven in groenten en fruit Frugi Venta verwacht dat die uitvoer bij de hoge importheffing tot vrijwel nul zal reduceren. De organisatie overweegt tegen het vonnis van het tribunaal in beroep te gaan.

Bron: Agrarisch Dagblad 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.