Glas

Nieuws

Berg Product wint Horti Fair award

Met de BergBand is Berg Product de winnaar van de Horti Fair Innovation Award 2010. Horti Fair-voorzitter Ewald van Vliet maakte dit bekend tijdens de officiële opening van de vakbeurs in Amsterdam RAI.

Tweede werd Frans van Zaal met het Van Zaal Container Dompel Systeem en derde Bercomex met de universele bosmachine. Voor het eerst in de geschiedenis van de Innovation Award werden ook de nummers vier en vijf met naam genoemd: CleanGrow met Multi-Ion Meter en het consortium vertegenwoordigd door Klimrek met de ‘Verticale Gewasbescherming’. "Dat geeft aan, dat de top van de genomineerden qua innovatiekracht dicht bij elkaar zit", aldus voorzitter Gijs Kok van de internationale vakjury.

Voorzitter Ewald van Vliet van de Horti Fair overhandigde namens de organisatoren Horti Fair en Reed Business de mediacheque ter waarde van € 5.000 aan directeur Bas Lagerwerf van Berg Product. "De kracht van de eenvoud, de brede toepassingsmogelijkheden in de tuinbouw in binnen- en buitenland en de relatief lage investeringen hebben bij de jury uiteindelijk de doorslag gegeven", aldus Van Vliet.

Innovaties van hoog niveau
Bij de uiteindelijke beslissing van de jury was een belangrijke afweging, dat de transportband van Berg Product veel toepassingsmogelijkheden kent. "Innovaties op de Horti Fair zijn veelal van een zodanig hoog niveau, dat ze voorlopig alleen in de ver ontwikkelde tuinbouwpraktijk kunnen worden gebruikt, zoals in Nederland. De BergBand is overal in de wereldwijde tuinbouw in te zetten", aldus de juryleden Linda Kaluzny-Pinon uit Frankrijk en Heinrich Dressler uit Duitsland. Samen met Steven Vale uit Engeland zijn zij de internationale vertegenwoordigers in de jury, die verder bestaat uit Gijs Kok, Jeroen van Buren, Cor van de Kaay, Frank Kempkes, Eric Moor, Geert van Oosterhout, ir. Jan Water en voor de groene gewassen Xander Berents en Guus van Logtestijn.

Eindoordeel
De Innovation Award ism Reed Business is het belangrijkste onderdeel van het innovatieprogramma van de Horti Fair. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de meest beloftevolle vernieuwing, die op de Horti Fair wordt geïntroduceerd. De volledige uitslag, inclusief het oordeel van de jury bij de nominaties:

1. Berg Product B.V. (stand nr. 01.0331) – BergBand
Geoctrooieerd systeem, dat bestaat uit twee lagen doek waarvan de bovenste laag de eigenlijke transportband is. De doeken zijn gespannen tussen rollen, waarin ook de aandruiving is verwerkt. Standaard transportband-onderdelen zoals lagers, cilinders en draagconstructies zijn overbodig. De BergBand is op bestaande kwekerijen toe te passen, aan te sluiten op bestaande systemen, kost weinig ruimte en vergt relatief lage investeringen.
Jury: "Mogelijk een innovatie, waarbij branchegenoten zich afvragen waarom dit vanwege de schijnbare eenvoud niet eerder is bedacht."

2. Frans van Zaal Totaal Techniek (stand nr. 01.0118) – Van Zaal Container Dompel Systeem
Met deze nieuwe methode kan een exacte water- en/of voedingsgift voor optimale wortel- en plantgroei worden gerealiseerd.
Jury: "De integratie van dompelmethode in mobiel intern transport systeem voorziet in behoefte."

3. Bercomex B.V. (stand nr. 01.0424) – Generieke Bosmachine (GBM)
Deze machine vormt ruwe, ongesorteerde bloemen om tot kant-en-klaar verpakt eindproduct. Geschikt voor diverse bloemsoorten, met volautomatische verenkeling en verticale ophanging van bloemen wat de tussenkomst van mankracht tot een absoluut minimum beperkt.
Jury: "Dankzij de geschiktheid voor meerdere bloemsoorten een innovatie waar de branche behoefte aan heeft."

4. CleanGrow Ltd. (stand nr. 04.0226) – Multi-Ion Meter
CleanGrow heeft de eerste meter ter wereld ontwikkeld waarmee kwekers direct diverse ionen kunnen meten.
Jury: "Mogelijk een wereldprimeur, waarvan de veronderstelde effecten nader moeten worden aangetoond."

5. Klimrek Producten (Havecon, Horticoop, De Vette, Clean Light en Koppert, stand nr. 04.0128) – Verticale Gewasbescherming
Door Syntens samengebracht consortium van bedrijven introduceert een techniek waardoor het mogelijk is veel nauwkeuriger en op de juiste plaats in het gewas te bestrijden.
Jury: "Interessant resultaat van samenwerking van verschillende partijen."


Overige genomineerden
Verder werden, in alfabetische volgorde op naam van de standhouder met het voorlopige oordeel van de jury genomineerd:

Anthura B.V. (stand nr. 01.0330) – Anthurium Andreanum Fire XL®
Deze glanzend brandweerrode, reusachtig grote bloem heeft een zware kwaliteit steel van 90 cm.
Jury: "Opvallend grote bloem die er ook qua kleur uitspringt en meerwaarde kan bieden."

Crea-Tech International (stand nr. 01.0118) – Gerobotiseerd opslag- en orderverwerkingsysteem
Afleversysteem voor het gerobotiseerd verwerken van snijanthuriums.
Jury: "Goed doordacht en zeker interessant als het ook voor andere gewassen kan worden toegepast."

HortiMaX B.V. (stand nr. 01.0517) – HortiMaX CropView
Een oplossing om gewasontwikkeling 24 uur per etmaal te volgen en zo nodig bij te sturen dankzij de integratie van technieken (klimaatcomputer en high res inzoom fototechniek).
Jury: "Interessant middel om de teelt vanaf elke plek te volgen en een goed voorbeeld van integratie van verschillende technologiche ontwikkelingen."

Jenbacher BV (stand nr. 01.0206) – J624 2-stage turbocharged
Deze nieuwe twee-traps turbo-lader levert een aanzienlijke toename in vermogen en rendement ten opzichte van de enkele turbo-lader uitvoering en is vooral geschikt bij gecombineerde warmte en energie (CHP) toepassingen.
Jury: "De beoogde besparingen kunnen een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiency realiseren."

Koppert Biological Systems (stand nr. 04.0314) – Voor de complete range van nieuwe producten: Aphipar-M, Capsanem, Citripar, Distribug, Macro-Mite, Natufly, Rollerfix.
Jury: "Weliswaar voortbordurend op eerder ingezette vernieuwing, maar gezien het grote aantal en de maatschappelijke en economische behoefte wederom een belangrijke stap voorwaarts."

Duidelijk zichtbaar
Alle bij de Horti Fair aangemelde noviteiten zijn tijdens de vakbeurs te herkennen aan het speciale New-logo bij de producten, zijn te zien op www.hortifair.nl en worden aangeduid op de officiële beursplattegronden.

Horti Fair is geopend tot en met 15 oktober, dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur in Amsterdam RAI. Toegang is gratis voor professionals, die tickets kunnen downloaden via www.hortifair.nl/tickets.

Bron: HF

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.