Glas

Nieuws

AI: Gros boetes is voor uitzendbureaus

Het overgrote meerendeel van de boetes die werden uitgedeeld naar aanleiding van de acties van het WIT-team naar frauduleuze praktijken, moet door uitzendbureaus worden betaald. Dat blijkt uit navraag bij de Arbeidsinspectie.

Van de ruim tien miljoen euro boetes die de Belastingdienst oplegde naar aanleiding van de invallen van het WIT-team, moet het overgrote meerdendeel betaald worden door de uitzendbureaus. Dat heeft de Arbeidsinpectie desgevraagd laten weten. "Een exacte uitsplitsing wat voor rekening van de tuinbouwbedrijven komt en wat voor rekening van de uitzendbureaus kunnen we niet geven, maar denk in deze verhouding." De tien miljoen moet betaald worden omdat ondernemers zich schuldig maken aan ontduiking van loonheffingen, omzet- en inkomstenbelasting.

Boetes voor illegale arbeid
Naast de boetes die de Belastingdienst oplegde, deelde de Arbeidsinspectie ook boetes uit aan tuinbouwondernemers en uitzendbureaus. Het gaat hier om een totaal boetebedrag van 2,3 miljoen euro. In de meeste gevallen ging het om boetes voor het tewerkstellen van illegale arbeiders. In totaal waren er 152 zaken waar sprake was van illegale arbeid, daar waren 137 tuinders en 48 uitzendbureaus bij betrokken. Van de boetes ging uiteindelijk een derde naar de uitzendbureaus toe en tweederde naar telers.

26 procent bedrijven betrapt op illegale arbeid
Deze week kwam het WIT-team met het rapport van 2008 en 2009 naar buiten. Hierin staat dat ze 641 controles bij tuinbouwbedrijven heeft uitgevoerd. Van de gecontroleerde tuinbouwbedrijven had 26 procent van de bedrijven één of meer werknemers illegaal aan het werk; dat zijn 152 bedrijven. In totaal waren daar 291 werknemers zonder een tewerkstellingsvergunning aan het werk. Van die 291 verbleven 67 werknemers ook illegaal in Nederland. In 2008 werd nog bij 22 procent van de bedrijven één of meerdere werknemers aangetroffen die illegaal aan het werk waren.

WIT-team breder dan Westland
Het Westland Interventieteam is een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties, waaronder de belastingdienst, het UWV, de politie en gemeenten. Het wordt aangestuurd door de Arbeidsinspectie. Het WIT controleert behalve in het Westland ook in twee andere gebieden in Zuid-Holland: de zogenoemde B-driehoek (Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs) en op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.