Glas

Nieuws 3 reactieslaatste update:26 jan 2010

'Tuta absolutavrij gebied voor export VS'

Nederlandse teelt, handel en het ministerie van LNV onderzoeken de mogelijkheid om tuta absolutavrije gebieden te creëren, om zo de export naar de Verenigde Staten overeind te houden.

Volgens telersvoorman Tiny Aerts had de sector het importverbod moeten voorkomen met strengere maatregelen. De Verenigde Staten beschouwt Nederland officieel als besmet gebied voor tuta absoluta (mineermot) en legt strenge eisen op voor de tomatenexport.

Pakstations
De Amerikanen willen product uit tuta absolutavrije gebieden. Nederlandse regio’s met veel pakstations en import uit Zuid-Europa, zoals West-Nederland en Limburg, lijken hiervoor niet in aanmerking te komen. De mineermot komt binnen met importstromen uit Spanje. Volgens een woordvoerder van handelskoepel Frugi Venta wordt nu gekeken naar regio’s in Nederland waar geen pakstations en import zijn, zoals in Noord-Nederland.

'We hadden strikter moeten handelen'
"We kijken of we de export deels uit die gebieden kunnen laten plaatsvinden, of door strenge aanpassingen aan de bedrijven in besmette gebieden", zegt beleidsmedewerker Inge Ribbens van Frugi Venta. ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts waarschuwde in december dat bedrijven zich te weinig aantrekken van de risico’s van tuta absoluta. De hygiënevoorschriften waren te vrijblijvend. "We hadden strikter moeten handelen en misschien bij landbouwattachées in de VS moeten laten zien dat we er alles aan doen om besmetting tegen te gaan."

Verordening afkondigen
Nederland mist een instrument om juist in te grijpen bij dergelijke handelsrisico’s, denkt hij. "Steeds meer bedrijven doen teelt én handel, met grotere risico’s als gevolg. Het enige dat de primaire sector kan doen is een verordening via het Productschap Tuinbouw afkondigen. Daarvoor moet draagvlak zijn, maar dit kan de sector ook veel geld kosten." Volgens het PT is voor het afdwingen van een hygiëneprotocol een te groot controle-apparaat nodig.

ZLTO en PT zien beide kans voor compartimentering zoals eerder bij een importverbod uit Japan.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Bedankt heren schaalvergroters! verzieken niet alleen de Nederlandse markt met jullie rotzooi en nu ook nog dit met jullie import!! en Rabo maar bijfinancieren...kunnen jullie die Tutavallen ook leasen?

 • no-profile-image

  geen bedrijf

  Jammer dat de "grote"telers denken dat zij alles aankunnen! Overal de markt èn de omgeving verpesten met hun productie.
  Vrijblijvende hygienevoorschriften die nageleefd en uitgevoerd moeten worden door Oosteuropeaanse werknemers zeker , die ontsmetten misschien alles met Alcohol??

 • no-profile-image

  Leen geen bedrijf

  Jammer dat de z.g. grote telers denken dat zij alles kunnen beheersen.De hygiënevoorschriften waren te vrijblijvend, ...ja en dan dienen die ook nog nageleefd te worden door Oosteuropese werknemers ? Werd alleen maar ontsmet met alcohol zeker? Het wordt tijd dat deze grootschalige narigheid eens wordt gestopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.