Glas

Nieuws 2 reacties

Tuinders zetten wkk massaal uit

Vanwege de lage stroomprijzen en de aanhoudende koude, kiezen steeds meer tuinders er voor om geen gebruik te maken van de wkk.

In plaats daarvan kiezen zij er voor om het gas volledig te gebruiken voor het verwarmen van de kas en eventueel de buffer. Omdat de stroomprijzen zo laag zijn, wordt stroom apart per dag ingekocht indien nodig.

Per dag kiezen ondernemers of ze de wkk willen laten draaien of niet. Belangrijk daarbij is om de gewenste hoeveelheid draaiuren in kaart te brengen en kostprijs te berekenen.

Geen boetes
Door te kiezen voor deze strategie, weten telers goed binnen de bandbreedte blijven van hun contract en zijn boetes voor overschrijdingen nog niet aan de orde geweest. Telers met een reguliere vruchtgroenteteelt, zijn bezig met de start van de teelt en hebben daarom te maken van vrij vlakke etmalen. Dat blijkt uit navraag bij diverse energieleveranciers.

Kiezen voor warmteproductie
Met de aanhoudende kou is het verstandig om te kiezen voor warmteproductie en daarmee de teelt in plaats dat ondernemers zich richten op verkoop van elektriciteit. De stroomprijzen zijn dusdanig dat er nauwelijks tot geen winst te behalen valt.

Alert blijven
Diverse adviseurs melden dat het verstandig blijft om te anticiperen op de aanhoudende kou. Warmtebuffers zouden goed op peil moeten worden gehouden, schermen worden meer en langer gesloten en instellingen regelmatig gecontroleerd.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Esther de SnooLaatste reacties

 • no-profile-image

  JHAGM Sneuf van Toetelaere

  Komaan de WKK gestopt
  daarmee is het electrabeheer geflopt.
  Nu is het wachten op een prijs voor een prikje, dat scheelt altijd een ferm tikje
  en Mevr Spaarlamp in haar kool gesopt.

 • no-profile-image

  oostlander

  Daar gaat onze duurzaamheidstroef; je ziet het is de telers alleen te doen om de winst; begrijpelijk, maar voer dit dan ook niet meer op om het imago op te poetsen als zijnde een sector die erg behept is met duurzaamheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.